Διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό Ceyhan της Τουρκίας

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα, το λιμάνι του Ceyhan ανέστειλε τη λειτουργία του τερματικού σταθμού αργού πετρελαίου ως προληπτικό μέτρο.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια επαρχία Καχραμανμαράς της Τουρκίας και τμήματα της γειτονικής Συρίας, καταστρέφοντας χιλιάδες κτίρια και προκαλώντας ζημιές στις υποδομές. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 3.800, ενώ χιλιάδες άλλοι ήταν τραυματίες. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται για τη διάσωση περισσότερων θυμάτων από τα συντρίμμια των πολυκατοικιών και των σπιτιών που κατέρρευσαν. Έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης δόνησης μεγέθους 7,5 βαθμών.

Το λιμάνι του Ceyhan βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μιλίων από το επίκεντρο του σεισμού. Μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων, το λιμάνι φιλοξενεί τον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ceyhan, το τελικό σημείο πολλών αγωγών πετρελαίου που φτάνει από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ. Διαθέτει επτά δεξαμενές αποθήκευσης αργού πετρελαίου και δύο προβλήτες από τις οποίες μπορούν να φορτώσουν δεξαμενόπλοια VLCC και συνήθως διαχειρίζεται περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Σύμφωνα με τοπικούς πράκτορες, στον τερματικό σταθμό κόπηκε το ρεύμα λόγω του σεισμού, αναγκάζοντάς τον να κλείσει. Οι αγωγοί που τον τροφοδοτούν διέρχονται από τη σεισμόπληκτη περιοχή, και αν και δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές, η άντληση έχει ανασταλεί προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι ελέγχει και οι επιθεωρήσεις.

Η ανθρωπιστική καταστροφή μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. “Χιλιάδες σπίτια είναι πιθανό να έχουν καταστραφεί, εκτοπίζοντας οικογένειες και εκθέτοντάς τες στα στοιχεία της φύσης σε μια εποχή του χρόνου που οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ συχνά κάτω από το μηδέν και το χιόνι και η βροχή είναι κάτι συνηθισμένο.

Ισχυρές χιονοθύελλες έπληξαν επίσης πρόσφατα τμήματα της Συρίας και της Τουρκίας, ενώ προβλέπονται να συνεχιστούν οι θερμοκρασίες να βρίσκονται κάτω του μηδενός”, προειδοποίησε η οργάνωση βοήθειας UNICEF σε μια ενημέρωση τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμα