Δύο νέα περιστατικά πειρατείας κοντά στη Σιγκαπούρη

piratia_sti_sigkapori

Δύο περιστατικά πειρατείας σε δεξαμενόπλοια σημειώθηκαν κοντά στη Σιγκαπούρη σε διάστημα περίπου του ενός μήνα.

Το ένα περιστατικό έγινε στο στενό Malacca και το άλλο στην Νότια Κινεζική θάλασσα. Τα συγκεκριμένα σημεία είναι διαδρομές πλοίων και αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των παγκοσμίων θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν τροφοδοτήσει με φόβους για αύξηση της πειρατείας στην περιοχή η οποία συνεπάγετε και με την αύξηση των ασφάλιστρων των πλοίων.

Στις 7 Νοεμβρίου πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε πετρέλαιο ντίζελ, σε στενό πέρασμα κοντά στο Pulau Kukup. Αφού έκλεψαν όλο το φορτίο άφησαν το πλοίο και το πλήρωμα ελεύθερα και χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Το δεύτερο περιστατικό έγινε στην Κινέζικη θάλασσα στις 10 Οκτωβρίου, σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαίας Ταϊλάνδης κοντά στο Pulau Aur στη Μαλαισία. Και σε αυτό το πλοίο, αφού μεταφέρθηκε το φορτίο σε άλλο πλοίο, οι πειρατές άφησαν ελεύθερο το πλοίο και το πλήρωμα.
peirateia_sigkampouri

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις είναι παρόμοιες με τρεις επιθέσεις που έγιναν σε τρία πλοία το 2011 και 2012.

Όπως δήλωσε ο Mark Pearce «Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα επεισόδια σημειώθηκαν σε ομάδες αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας τάσης».

Σύμφωνα με το επικεφαλή για την καταπολέμηση της πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία με έδρα την Σιγκαπούρη «Οι ένοπλες συμμορίες θα μπορούσαν να έχουν είτε συνδέσεις με το πλήρωμα του πλοίου, ή γνώση για το πλοίο και το φορτίο».

 

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα