Τα καθήκοντα ενός δόκιμου πλοιάρχου και μηχανικού εμπορικού ναυτικού είναι η πρώτη, ουσιαστική επαφή ενός νέου με τη ναυτική ζωή. Η καθημερινότητα στο πλοίο συνδυάζει μάθηση, ευθύνη και προσαρμογή σε ένα απαιτητικό επαγγελματικό περιβάλλον.
Ο δόκιμος πλοίαρχος ή δόκιμος καταστρώματος ή δόκιμος γέφυρας και ο δόκιμος μηχανικός είναι και θα πρέπει να είναι το μέλλον της εμπορικής ναυτιλίας, και έτσι θα πρέπει να τους βλέπουν όλοι σε ένα πλοίο.
Το να είναι κάποιος δόκιμος, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι εύκολο, αφού η αλλαγή περιβάλλοντος, των συνηθειών αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου που ανοίγει στην ζωή ενός νέου, μαζί με την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος, το κάνουν αρκετά δύσκολο.
Παρόλα αυτά, τα νέα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ζωή σε ένα σύγχρονο εμπορικό πλοίο δεν έχει σχέση με την ζωή του ναυτικού πριν μερικά χρόνια και δεκαετίες. Η εξέλιξη και η έλευση του ιντερνέτ έχει κάνει ακόμη πιο ομαλό το ξεκίνημα ενός νέου στη θάλασσα.
Η ναυτική εκπαίδευση είναι απαιτητική και οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί εμπορικού ναυτικού καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα στις συνθήκες του πλοίου. Και δεν είναι η σχολές και οι ακαδημίες εμπορικού ναυτικού (Α.Ε.Ν.) που την κάνουν απαιτητική, αλλά η τεράστια προσπάθεια που θα πρέπει να κάνει κάποιος μόνος του, αφού δυστυχώς η εκπαίδευση δεν προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιήσει κάποιος καριέρα στο εμπορικό ναυτικό.
Διαβάστε ακόμα: Εγχειρίδιο Δοκίμου: Χρήσιμες Συμβουλές για τον Δόκιμο Ε.Ν. (Μέρος 1)
Παρακάτω απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα καθήκοντα ενός δόκιμου πλοιάρχου και μηχανικού εμπορικού ναυτικού (FAQs).
________________________________________
1. Τι είναι ο δόκιμος πλοίαρχος και δόκιμος μηχανικός;
Ο δόκιμος πλοίαρχος και ο δόκιμος μηχανικός είναι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ή άλλων ιδιωτικών σχολών που πραγματοποιούν την υποχρεωτική θαλάσσια υπηρεσία και εκπαίδευσης στο πλοίο. Ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν πρακτική αλλά και θεωρητική εμπειρία και να εξοικειωθούν με την καθημερινή λειτουργία ενός πλοίου.
________________________________________
2. Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δόκιμου πλοιάρχου;
Ο δόκιμος πλοίαρχος συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του πλοίου και εκπαιδεύεται στους εξής τομείς:
• Βάρδιες στην γέφυρα: Εξοικείωση με τα ναυτιλιακά όργανα της γέφυρας, βασικές έννοιες της ναυσιπλοΐας, αποφυγή συγκρούσεων και βοήθεια στο αξιωματικό φυλακής
• Ασφάλεια και κανονισμοί: Συμμετοχή σε ασκήσεις ασφαλείας και εφαρμογή των κανονισμών του πλοίου.
• Φορτοεκφόρτωση: Εξοικείωση με την διαδικασίας φόρτωσης/εκφόρτωσης, εκπαίδευση στα καθήκοντα ενός αξιωματικού και κατανόηση της διαχείρισης του φορτίου.
• Συντήρηση εξοπλισμού: Συμμετοχή στις καθημερινές εργασίες συντήρησης στην γέφυρα, στο κατάστρωμα και στους χώρους ενδιαιτήσεως του πληρώματος.
• Συστήματα ασφαλείας: Συμμετοχή στις επιθεωρήσεις των σωστικών και πυροσβεστικών μέσων.

________________________________________
3. Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δόκιμου μηχανικού;
Ο δόκιμος μηχανικός εργάζεται κυρίως στο μηχανοστάσιο αλλά και σε οποιοδήποτε σημείο του πλοίου στο οποίο μπορεί αν χρειαστεί τεχνική παρέμβαση και μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα συστήματα του πλοίου, με τα βασικά καθήκοντα του να περιλαμβάνουν:
• Βάρδιες στο μηχανοστάσιο: Υποστήριξη των αξιωματικών μηχανοστασίου σχετικά με την στην παρακολούθηση και λειτουργία των κύριων και βοηθητικών μηχανών.
• Συντήρηση μηχανών και μηχανημάτων: Συμμετοχή στις εργασίες επιθεώρησης , συντήρησης και καθαρισμό των μηχανών, των αντλιών των γεννητριών κτλ.
• Καταγραφή δεδομένων: Συμπλήρωση ημερολογίων μηχανής και καταγραφή τεχνικών παραμέτρων υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου αξιωματικού
• Έλεγχος καυσίμων και λιπαντικών: Συμμετοχή στη παρακολούθηση των καυσίμων, των λιπαντικών και λοιπών αναλώσιμων.

________________________________________
4. Ποίο είναι το ωράριο εργασίας στο πλοίο;
Το ωράριο εργασίας σε ένα εμπορικό πλοίο ποικίλει στο πλοίο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο τύπος του πλοίου, η εργασίες που εκτελεί, η περιοχές στις οποίες πλέει κτλ. Σαν γενικό κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καθημερινό ωράριο είναι συνήθως 8 ώρες, από της 8 το πρωί έως 5 το απόγευμα με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι για φαγητό και 2 διακοπές για καφέ διάρκειες 20 λεπτών στις 10 και στις 3 το μεσημέρι. Αυτά τα ωράρια μπορούν αν αλλάξουν σε περίπτωση κάποια εργασίας ιδιαίτερης ή υψηλής σημασίας, ενώ και στα λιμάνια προσαρμόζεται αναλόγως (βάρδιες αποτελούμενες από 2 6ωρίες κτλ).
________________________________________
5. Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση στο πλοίο;
Τα εκπαιδευτικά μπάρκα είναι δύο και η διάρκεια του κάθε ένα θα πρέπει να είναι περίπου 6 μήνες, ενώ το άθροισμα και των δύο μαζί θα πρέπει αν είναι ίσο ή να ξεπερνάει τους 12 μήνες.
________________________________________
6. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν δόκιμο;
• Την προσαρμογή στο πρόγραμμα ενός εμπορικού πλοίου και την πειθαρχία η οποία δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στο παρελθόν αλλά είναι υπαρκτή και θα πρέπει να τηρείται.
• Την απόσταση από οικογένεια και φίλους.
• Τη φυσική και ψυχική αντοχή σε συνθήκες απομόνωσης και καθημερινής εργασίας.
________________________________________
7. Τι πρέπει να γνωρίζει ένας δόκιμος πριν επιβιβαστεί στο πλοίο;
• Να έχει βασικές γνώσεις ναυτικής ορολογίας. Θα τον βοηθήσει αρκετά στο ξεκίνημα.
• Να είναι προετοιμασμένος για δύσκολες συνθήκες διαβίωσης (κούνημα πλοίου, ζέστη, κρύο κτλ).
• Να έχει όρεξη για μάθηση και να σέβεται τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.
________________________________________
8. Ποιες είναι οι προοπτικές μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών ταξιδιών;
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών ταξιδιών, ο δόκιμος αποκτά το δίπλωμα του Πλοιάρχου Γ’ τάξης ή του μηχανικού Γ’ τάξης και μπορεί να εργαστεί ως αξιωματικός σε εμπορικά πλοία. Με την αντίστοιχη υπηρεσία και τις ανάλογες πιστοποιήσεις μπορεί να εξελιχθεί και να φτάσει σε ανώτερες βαθμίδες όπως αυτή του υποπλοίαρχου και του Β’ μηχανικού και αργότερα στου Πλοιάρχου Α’ και του μηχανικού Α’.
________________________________________
Διαβάστε ακόμη: Τι χρειάζεστε να πάρετε μαζί σας στο καράβι και τι να προσέξετε
Συμπέρασμα
Τα εκπαιδευτικά ταξίδια ή εκπαιδευτικά μπάρκα, είναι μια πολύ σημαντική περίοδο για ένα νέο παιδί, και θα τον προετοιμάσουν για μελλοντικό αξιωματικό ο οποίος θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας.
Η προσαρμοστικότητα, η πειθαρχία και η συνεχής εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για μια επιτυχημένη καριέρα στο εμπορικό ναυτικό.
Είναι εύκολο; Τίποτα δεν είναι εύκολο στην ζωή μας και σίγουρα δεν είναι εύκολο ούτε αυτό. Παρόλα αυτά, τα πράγματα για ένα νέο παιδί που πάει στην θάλασσα έχουν αλλάξει πολύ. Με προσπάθεια και πείσμα όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα για ένα νέο παιδί.