Δύο Σουηδοί κινηματογραφιστές κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη του ναυαγίου του MS Estonia- Βρήκαν ύποπτα στοιχεία σχετικά με το ναυάγιο

Δύο κινηματογραφιστές από τη Σουηδία, ο Linus Anderson και ο Henrik Evertson κρίθηκαν ένοχοι για διατάραξη και παραβίαση της ιερότητας του ναυαγίου του MS Estonia. Το MS Estonia βυθίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα το 1994, έχοντας σαν αποτέλεσμα 852 άτομα να χάσουν την ζωή τους.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Γκέτεμποργκ επέβαλε πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα των δυο αντρών. Στον διευθυντή παραγωγής, Evertsson, επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 δολάρια, ενώ ο Anderson, υπεύθυνος για τον καταδυτικό εξοπλισμό, θα πρέπει να πληρώσει 1.800 δολάρια.

Το 2019, ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ για λογαριασμό του Discovery Networks, οι δυο κινηματογραφιστές φέρεται να κατέβασαν ένα μικρό μη επανδρωμένο υποβρύχιο που λειτουργούσε με τηλεχειριστήριο στη θάλασσα όπου βυθίστηκε το MS Estonia. Οι δυο άντρες εργαζόταν για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τη βύθιση του πλοίου και εξέταζαν εάν η αρχική αιτία που κοινοποιήθηκε στο κοινό ήταν πραγματική ή όχι.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας βρήκαν μια τεράστια τρύπα στο κύτος του σκάφους, εγείροντας αμφιβολίες για τις προηγούμενες έρευνες. Το 1997, μια επίσημη έρευνα αποφάνθηκε ότι η χαλασμένη πόρτα στην πλώρη ήταν η αιτία που είχε πλημμυρίσει το γκαράζ του πλοίου.

Ο δικαστής, ωστόσο, ακούγοντας την υπόθεση, δήλωσε ότι το ναυάγιο ήταν στην ουσία ο τόπος ταφής για πολλούς ανθρώπους και η διαφύλαξη της ιερότητάς του ήταν ζωτικής σημασίας.

Υπάρχει έντονο δημόσιο συμφέρον για τη διατήρηση της ησυχίας γύρω από το MS Estonia, τον τόπο ταφής για εκατοντάδες ανθρώπους. Ο δικαστής Goran Lundahl ανέφερε ότι η προστασία της ιερότητας των νεκρών είναι πιο ουσιαστική από την προστασία της ελευθερίας της ενημέρωσης και της έκφρασης.

Είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι το MS Estonia μετέφερε 186 μέλη πληρώματος και 803 επιβάτες. Ήταν εν πλώ από το Ταλίν προς την Στοκχόλμη όταν βυθίστηκε.

Το 1995, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Εσθονία συμφώνησαν να ορίσουν το μέρος όπου βρισκόταν το πλοίο ως τόπος υποθαλάσσιου τάφου. Αυτό συνέβη αφού αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην απομάκρυνση του ναυαγίου από το σημείο. Ως εκ τούτου, κατέστη παράνομο να πραγματοποιηθεί οτιδήποτε διατάσσει την περιοχή του ναυαγίου.

Οι κινηματογραφιστές χρησιμοποίησαν ένα πλοίο με γερμανική σημαία σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στο σημείο, καθώς η Γερμανία δεν είχε υπογράψει τη συμφωνία.

Κατά συνέπεια, οι δύο Σουηδοί δεν δεν προβλεπόταν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη σε πρώτη φάση. Ωστόσο, αργότερα υποστηρίχθηκε ότι ο «Νόμος της Εσθονίας» θα ίσχυε για τους δυο άντρες καθώς ήταν από τη Σουηδία.

Ενώ στους δυο κινηματογραφιστές έχει επιβληθεί πρόστιμο, τα ευρήματά τους που αντικατοπτρίζονται στο ντοκιμαντέρ ανάγκασαν την Εσθονία και τη Σουηδία να ξεκινήσουν εκ νέου την διερεύνηση της υπόθεσης.

Διαβάστε ακόμα