Εγκαταλελειμμένο ρωσικό σούπερ γιοτ σε δημοπρασία μετά την άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αφαίρεσε ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό superyacht αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων από τη λίστα των κυρώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να δημοπρατηθεί το πολυτελές σκάφος σε αυτόν που θα κάνει την μεγαλύτερη προσφορά.

Το Alfa Nero μήκους 267 ποδιών, μπήκε στο λιμάνι του Falmouth της Αντίγκουα τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Πέρυσι, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο λιπασμάτων Andrey Guryev, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του Alfa Nero, κάτι που ο μεγιστάνας αρνείται.

Αντιμετωπίζοντας ένα βουνό απλήρωτων λογαριασμών, η κυβέρνηση της Αντίγκουα κατέσχεσε επισήμως το σούπερ γιοτ τον Απρίλιο και ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις για το γιοτ, ώστε να μπορέσει να το πουλήσει.

Η διαγραφή από την λίστα δείχνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστεί στενά με διεθνείς εταίρους με σκοπό να κατάσχει από Ρώσους ολιγάρχες τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα έσοδα από αυτά, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σε δήλωση.

Από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες πλούσιους Ρώσους, οδηγώντας στην κατάσχεση περισσότερων από δώδεκα superyachts αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο Guryev φέρεται να αγόρασε το Alfa Nero το 2014 για 120 εκατομμύρια δολάρια και απέστειλε πράκτορες του FBI να ερευνήσουν το πολυτελές σκάφος τον περασμένο Αύγουστο μαζί με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. Ένας δικηγόρος του Guryev είπε ότι δεν είναι ιδιοκτήτης του superyacht, αλλά το χρησιμοποιούσε κατά καιρούς από το 2014.

Αξιωματούχοι της Αντίγκουα είπαν ότι έχουν ήδη λάβει 20 προσφορές για το Alfa Nero, το οποίο θα είναι το πρώτο σούπερ γιοτ που συνδέεται με τη Ρωσία που θα βγει από την λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις και θα πωληθεί σε δημοπρασία. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αντίγκουα Στέιντρου Μπέντζαμιν είπε στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τα έσοδα για εσωτερικούς σκοπούς και δεν θα τα μοιραστεί με την Ουκρανία.

Οι λογαριασμοί συσσωρεύονται από τότε που η Αντίγκουα κατέσχεσε επίσημα το σούπερ γιοτ τον Απρίλιο, με μόνο τα έξοδα του πληρώματος να κοστίζουν 112.000 δολάρια το μήνα. Το πλήρωμα των 44 ατόμων έχει μειωθεί σε έξι. Είκοσι πέντε μέλη έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις για να καταφέρουν να πάρουν 2,1 εκατομμύρια δολάρια που οφείλονται σε απλήρωτους μισθούς, σύμφωνα με τον Κρεγκ Τζάκας, έναν τοπικό δικηγόρο που τους εκπροσωπεί.

Διαβάστε ακόμα