Εκτός “τούνελ” η Dryships – αγοράζει νεότευκτο Suezmax


Η DryShips Inc. συμφώνησε για την απόκτηση ενός δεξαμενόπλοιου Suezmax χωρητικότητας 158.000 dwt που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή στην Κίνα, ανακοίνωσε η εταιρεία μαζί με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, τα οποία σηματοδοτούν την οριστική ανάκαμψη της εταιρείας από την μακροχρόνια ύφεση.

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου ανέφερε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συνολικής αξίας περίπου 64 εκατομμυρίων δολαρίων τιμή αγοράς χρησιμοποιώντας τη διαθέσιμη ρευστότητα της, ενώ αναμένει να παραλάβει το πλοίο τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από θυγατρική εταιρεία ελεγχόμενη από τον Γεώργιο Οικονόμου, το πλοίο από τη στιγμή της παράδοσής του θα χρονοναυλωθεί για περίοδο πέντε ετών συν option για το ναυλωτή σε βασικό επιτόκιο, συν το μερίδιο κέρδους.

Στο ναυλωτή θα δοθούν επίσης δικαιώματα αγοράς στο τέλος κάθε επιχειρησιακής περιόδου. Τα συνολικά αναμενόμενα κέρδη από τη χρονοναύλωση, υποθέτοντας ότι η μέση τιμή στην αγορά spot για τα Suezmaxes τα επόμενα 5 χρόνια θα φτάνει τα 25.000 δολάρια την ημέρα εκτιμόνται σε περίπου 43,1 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε η DryShips.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η συναλλαγή έλαβε την έγκριση της ελεγκτικής επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου και των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Η αγορά παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της DryShips για το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή της ζημιά για την περίοδο μειώθηκε σε 10,7 εκατ. δολάρια, έναντι καθαρής ζημίας 61,1 εκατ. δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της DryShips ανέρχονται σε περίπου 340,7 εκατ. δολάρια και η καθαρή λογιστική αξία των πλοίων σε περίπου 286,2 εκατ. δολάρια. Συνολικά το τελευταίο χρόνο η εταιρεία διπλασίασε το στόλο της, ενώ μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχει αντλήσει περίπου 570 εκατ. δολάρια για την απόκτηση συνολικά 17 πλοίων, συνολικού κόστους περίπου 765,5 εκατ. δολαρίων.

Η DryShips πρόσθεσε ότι έχοντας πλέον εξοφλήσει πλήρως την τελευταία δανειακή διευκόλυνση που έλαβε και μετά την τελευταία τροποποίηση δανείου με τη Sifnos, η εταιρεία ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του ισολογισμού της για τους τελευταίους 6 μήνες, με αποτέλεσμα το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων να μη είναι βεβαρημένο πλέον με άλλες υποχρεώσεις.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία έλαβε τη δέσμευση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας ασιατικής πιστωτικής εταιρείας για δάνειο ύψους 200 εκατ. δολαρίων, με το οποίο θα χρηματοδοτήσει μερικώς την παράδοση των τεσσάρων VLGC της.

“Η DryShips έχει προοδεύσει πολύ από πέρυσι όταν αγωνιζόμασταν για την επιβίωση της εταιρείας. Έκτοτε έχουμε ξεκαθαρίσει τον ισολογισμό της εταιρείας και έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον στόλο μας αποκτώντας σύγχρονα ποιοτικά πλοία”, ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Οικονόμου.

“Με αυτήν την φάση ταχείας επέκτασης πίσω μας, προσβλέπουμε στην παραλαβή των πλοίων που αποκτήσαμε τους τελευταίους μήνες σε ιστορικά χαμηλές αξίες ενεργητικού και στην έναρξη της δημιουργίας εσόδων που θα βελτιώσουν την κερδοφορία μας και θα δείξουν την δυνατότητα κερδοφορίας του στόλου μας τα επόμενα τρίμηνα”, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα