Ελληνικό πλοίο υπό επιτήρηση μετά από διαρροή καυσίμου στον Καναδά

marathassa_

Η καναδική ακτοφυλακή άφησε ελεύθερο το ελληνόκτητο M/V Marathassa μετά τη διαρροή από το πλοίο κατ ‘εκτίμηση 2.700 λίτρων καυσίμου στο English Bay του Βανκούβερ, αναφέρουν τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Το με Κυπριακή σημαία φορτηγό πλοίο είχε διαταχθεί να παραμείνει δεμένο στο λιμάνι μετά από τη διαρροή που συνέβη δυο εβδομάδες νωρίτερα μέσα στο μήνα (8/4), όταν στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου κατά την διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από την Ιαπωνία, σημειώθηκε μια μηχανική βλάβη που είχε ως αποτέλεσμα την τυχαία απόρριψη του πετρελαίου στον κόλπο.

Το πλοίο φέρεται να αφέθηκε την Δευτέρα το βράδυ, με το πλοίο να συνεχίζει για το Λιμάνι του Βανκούβερ για να φορτώσει σιτηρά, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Ενώ βρισκόταν στο λιμάνι, πληρώματα προσπάθησαν να καθαρίσουν το κύτος της δεξαμενής καυσίμων, αν και το λιμενικό παραδέχθηκε ότι παρέμεινε ένας μικρός δακτύλιος καυσίμων.

Οι περιβαλλοντικές και επιστημονικές ομάδες που έλαβαν εντολή να διερευνήσουν το περιστατικό έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να μετακινηθεί αυτό το υπόλειμμα καυσίμων απαιτείται η χρήση χημικών ουσιών που θεωρούνται απαράδεκτες από τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με τις λιμενικές αρχές.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι όταν το M/V Marathassa αναχωρήσει, θα συνοδεύεται από ένα περιβαλλοντικό σκάφος ικανό να ανταποκριθεί σε περίπτωση περαιτέρω διαρροής.

“Στην απίθανη περίπτωση της απελευθέρωσης πετρελαίου κατά τη διάρκεια της διέλευσης, αυτό το συνοδευτικό σκάφος θα είναι έτοιμο να το μαζέψει”, είπε το Λιμενικό Σώμα.

Η διαρροή, που οι πολιτικοί χαρακτηρίζουν μικρή με βάση τα ιστορικά δεδομένα, έχει προκαλέσει ένα κύμα κριτικής σχετικά με την ενέργειες καθαρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, τόσο ο δήμαρχος του Βανκούβερ Gregor Robertson όσο και ο πρωθυπουργός του British Columbia Christy Clark επεσήμαναν ότι κατά την άποψη τους υπήρξε μια έλλειψη καθοδήγησης επί του θέματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

marathassa_

Διαβάστε ακόμα