Ένα νέο σύστημα πρόωσης εμπνευσμένο από την ουρά της Φάλαινας αναμένεται το 2025!

Όντας εμπνευσμένη από την ουρά της φάλαινας, η ABB παρουσίασε μια νέα ιδέα πρόωσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει το το 2025.

Η νέα αυτή φιλοσοφία της πρόωσης σκαφών, η οποία αντιγράφει τις κινήσεις μιας ουράς φάλαινας, διαθέτει έναν κύριο ηλεκτροκινητήρα που τροφοδοτεί έναν μεγάλο τροχό ο οποίος περιστρέφεται με ταχύτητα 30-80 στροφών ανά λεπτό. Από τον τροχό εκτείνονται κάθετες λεπίδες, καθεμία ελεγχόμενη από έναν μεμονωμένο κινητήρα και σύστημα ελέγχου.

Η συνδυασμένη κίνηση του τροχού και των λεπίδων δημιουργεί δυνάμεις πρόωσης και ελέγχου ταυτόχρονα. Η ABB το αυτό ως πρωτοποριακή λειτουργική αποτελεσματικότητα και ακρίβεια για τα πλοία.

Ο ελβετικός τεχνολογικός όμιλος ονόμασε την καινοτόμο ιδέα ABB Dynafin, η οποία είπε ότι χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμών.

Αρχικά θα διατίθεται στο εύρος ισχύος 1–4 MW ανά μονάδα, για μεσαίου μεγέθους και μικρότερα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ferry ropax, των υπεράκτιων πλοίων υποστήριξης αιολικών πάρκων και των γιοτ, με μειωμένους κραδασμούς και επίπεδα θορύβου αλλά και «ανώτερη ικανότητα ελιγμών και θέσης».

Επικαλούμενη μελέτη της OSK-ShipTech, η ABB είπε ότι επιβεβαιώθηκε ότι το νέο αυτό σύστημα εξοικονομεί ενέργεια για την πρόωση έως και 22% σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα. «Αυτό μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση καυσίμου και να βοηθήσει στην μείωση των εκπομπών».

Διαβάστε ακόμα