Ένα παγόβουνο 6 φορές το Μανχάταν παρακολουθούν επιστήμονες

pagovouno_exi_fores_to_manxatan_

Οι επιστήμονες παρακολουθούν ένα παγόβουνο περίπου έξι φορές το μέγεθος του Μανχάταν -ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή- που διαχωρίστηκε από την Ανταρκτική και ταξιδεύει στο ανοιχτό ωκεανό.

Ο μελετητής παγετώνων της NASA Kelly Brunt δήλωσε την Τετάρτη ότι το παγόβουνο έχει έκταση περίπου 660 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πάχος 500 μέτρα. Γνωστό ως Β3, το παγόβουνο διαχωρίστηκε από το Pine Island Glacier της Ανταρκτικής τον περασμένο Νοέμβριο, πρόσθεσε.

“Είναι από μόνο του αρκετά μεγάλο ώστε να δικαιολογεί παρακολούθηση”, δήλωσε ο Brunt σε μια τηλεφωνική συνέντευξη, σημειώνοντας ότι η κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ όπως το Εθνικό Κέντρο Πάγου (National Ice Center) παρακολουθούν δεκάδες παγόβουνα σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Η τρέχουσα θέση του παγόβουνου δεν είναι σε κάποια περιοχή που συνήθως πλέουν πλοία. “Δεν υπάρχει και τόση θαλάσσια κυκλοφορία εκεί κάτω. Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις θαλάσσιες οδούς. Γνωρίζουμε πού βρίσκονται όλα τα μεγάλα”, είπε.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτό το παγόβουνο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά επειδή προέρχεται από μια απροσδόκητη θέση, είπε ο Brunt. “Είναι σαν ένα μεγάλο κομμάτι κέικ που πλέει μέσα στον Νότιο Ωκεανό”, πρόσθεσε.

Η ρωγμή στον πάγο που δημιούργησε το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2011. Η περιοχή της Ανταρκτικής Pine Island Glacier έχει μελετηθεί προσεκτικά κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, επειδή παρουσιάζει συμπτώματα γρήγορης λέπτυνσης και αποστράγγισης και μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το παγόβουνο επιπλέει στον κόλπο του Pine Island στη Θάλασσα του Amundsen, και κατά πάσα πιθανότητα θα σαρωθεί σύντομα από τα ταχεία ρεύματα του Νότιου Ωκεανού.

“Πραγματοποιούμε μια έρευνα σχετικά με τα τοπικά ωκεάνια ρεύματα ώστε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ακριβώς την κίνηση του. Είναι εκπληκτικό πως παρατηρούμε διαστήματα σχεδόν πλήρους ακινησίας, που διακόπτονται από διαστήματα ταχείας ροής”, αναφέρει σε δήλωση του στο Παρατηρητήριο της Γης της NASA (NASA Earth Observatory) ο Grant Bigg, ερευνητής παγόβουνων του Πανεπιστημίου του Sheffield στην Αγγλία.

“Υπήρχαν μια-δυο φορές νωρίτερα, που μπορεί να υπήρξαν επιμέρους γειώσεις ή συγκρούσεις με τον πυθμένα της θάλασσας, καθώς το Β31 αναπηδούσε από τη μία πλευρά του κόλπου στην άλλη”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα