Ένα βίντεο μάθημα για αξιωματικούς γέφυρας, ψαράδες και ιστιοπλόους

Όλοι όσοι ασχολούνται με την θάλασσα θα πρέπει να ξέρουν ορισμένα στοιχειώδη πράγματα και κανονισμούς.

Οι ψαράδες θα πρέπει να προσέχουν να μην ψαρεύουν σε νερά τα οποία βρίσκονται οι ρότες των πλοίων. Είναι πολύ επικίνδυνο να ψαρεύουν μέσα σε διαχωριστικές λωρίδες κυκλοφορίας και σε νερά τα οποία τα μεγάλα πλοία είναι δύσκολο να κάνουν ελιγμούς.

Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες ναυτικοί-αξιωματικοί θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να προσέχουν και να αποφεύγουν τα αλιευτικά η τα ιστιοπλοϊκά αλλά και καθε είδους μικρά πλωτά. Όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε επαγγελματίες, με γνώσεις και με πλοία τα οποία είναι πλήρως εξοπλισμένα με ραντάρ, GPS, ECDIS, AIS, βυθόμετρα κ.λ.π.

Έστω και αν κάποιος ψαράς απαγορεύετε να ψαρεύει σε σημείο το οποίο εμείς περνάμε, θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να  αλλάζουμε πορεία ώστε να αποφύγουμε μια ενδεχόμενη σύγκρουση. Λόγια του τύπου ”θα μας δει και θα στρίψει ή θα φύγει” ή ”δεν έπρεπε να ψαρεύει εδώ” ή ”σιγά μην στρίψω ολόκληρο καράβι γι’αυτόν”, είναι λόγια τα οποία δεν αρμόζουν σε υπεύθυνο αξιωματικό.

Δεν μιλάω για περιπτώσεις όπως π.χ. στην Κίνα, όπου οι ψαράδες είναι χιλιάδες και να μέν πρέπει να προσέχουμε ΚΑΙ εμείς, αλλά αν δεν κάνουν άκρη και αυτοί δεν περνάμε με τίποτα.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες είχαν τραγική κατάληξη….

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβετε

Διαβάστε ακόμα