Οι καιρικές συνθήκες είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας ναυτικός και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών που μπορεί να προκληθούν.
Υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες περιπτώσεις απώλειας ζωών, περιουσιών, σοβαρότατων ρυπάνσεων και ζημιών από πλοία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και την δύναμη της φύσης.
Ποιος θα ξεχάσει το 2008 όταν πλοίο μεταφοράς κοντέινερ απέπλευσε από την Χάβρη με προορισμό το Αλτζεσιρας με 4-5 μποφόρ αέρα, και κατά την διάρκεια της νύκτας υπήρξε επιδείνωση του καιρού με την ταχύτητα του πλοίου να μειώνεται. Περίπου στις 1200 υπήρξε νέα επιδείνωση του καιρού και ο αέρας αυξήθηκε στα 8-9 μποφόρ με την θάλασσα να είναι αρκετά φουρτουνιασμένη. Περίπου στις 1250 υπήρξε αλάρμ στις σεντινες του χώρου που βρισκόταν το bow thruster, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπήρχε τρύπα στο σημείο αυτό σαν αποτέλεσμα την εισροή νερού. Ο μποτζος που κρατούσε την αριστερή άγκυρα είχε λασκάρει και η άγκυρα είχε κατέβει σε τέτοιο σημείο που χτυπούσε το καράβι έχοντας σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει σκίσιμο. Παρόλο που υπήρχε πρόβλεψη του δελτίου καιρού για την επερχόμενες κακοκαιρία, καμία προετοιμασία δεν έγινε από το πλήρωμα.
Ας δούμε παρακάτω μερικές βασικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που περιμένουμε κακοκαιρία.
– Θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του πληρώματος και κυρίως των μηχανικών.
– Κανένα μέλος του πληρώματος δεν θα πρέπει να βγει έξω στο κατάστρωμα.
– Αλυσίδες ή σχοινιά ασφαλείας θα πρέπει να τοποθετηθούν στον διάδρομο ασφαλείας του κυρίου καταστρώματος.
– Η ταχύτητα και η πορεία του πλοίου θα πρέπει ρυθμιστούν αναλόγως.
– Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μανούβρες για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου να υπάρξουν ζημιές.
– Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και στενή παρακολούθηση των δελτίων προγνώσεως του καιρού.
– Θα πρέπει να δεθούν και να ασφαλιστούν οποιαδήποτε αντικείμενα στο μηχανοστάσιο, στο κατάστρωμα και στο ακομοδέσιο τα οποία θα μπορούσαν με την κακοκαιρία να πέσουν και να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα η ζημιά.
– Όλα τα ανοίγματα στο κατάστρωμα και όλες οι πόρτες στο ακομοδέσιο θα πρέπει να κλείσουν.
– Το φορτίο το οποίο έτσι και αλλιώς είναι ασφαλισμένο θα πρέπει να γίνει ακόμη ένας έλεγχος για τυχόν παραλήψεις.
– Η πηδαλιουχία του πλοίου θα πρέπει να χειροκίνητη και όχι αυτόματη.
– Θα πρέπει να γίνει έλεγχος στην κατάσταση του πηδάλιου για να βεβαιωθούμε ότι είναι σε άριστη κατάσταση.
– Θα πρέπει να βάλουμε σε λειτουργία και την δεύτερη αντλία του πηδάλιου.
– Θα πρέπει το μηχανοστάσιο από μη επανδρωμένο να γίνει επανδρωμένο και να υπάρχει βάρδια αξιωματικού καθόλη την διάρκεια της κακοκαιρίας.
– Θα πρέπει εάν ήδη δε λειτουργεί και δεύτερη ηλεκτρομηχανή να είναι σε άμεση ετοιμότητα εάν χρειαστεί.
– Οι ανελκυστήρες του πλοίου θα πρέπει να τεθούν εκτός λειτουργίας.
Εκτός των παραπάνω μεγάλη σημασία έχει να λειτουργήσει το πλήρωμα σαν ομάδα, όπως θα πρέπει πάντα να λειτουργεί επάνω στο πλοίο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η κακοκαιρία είναι μια δύσκολη κατάσταση στην οποία θα πρέπει με προσοχή και επαγγελματισμό να ξεπεράσει ο ναυτικός.
Η ασφάλεια του πληρώματος, του πλοίου και του φορτίου είναι το σημαντικότερο πράγμα το οποίο ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί δουλεύοντας σαν ομάδα θα πρέπει να κάνουν τα μέγιστα για να το πετύχουν.
Καλά ταξίδια σε όλους και καλές θάλασσες!