Ένοχος κρίθηκε ο Νορβηγός αξιωματικός για την σύγκρουση του πολεμικού πλοίου με το ελληνικό δεξαμενόπλοιο!

Ένοχος κρίθηκε τη Δευτέρα ο Νορβηγός αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού της Νορβηγίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για αμέλεια, η οποία οδήγησε στη σύγκρουση του πολεμικού πλοίου και του ελληνικού δεξαμενόπλοιου το 2018.

Η σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα την βύθιση του πολεμικού πλοίου και την ολοκληρωτική καταστροφή του! Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος κατασκευής της φρεγάτα Helge Ingstad θα μπορούσε να φτάσει τα 1,24 δις δολάρια σύμφωνα με εκτίμηση των ενόπλων δυνάμεων το 2019.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ingstad και του πλήρως φορτωμένου δεξαμενόπλοιου αργού Sola TS κοντά σε έναν σημαντικό τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα προκάλεσε επίσης την διακοπή λειτουργίας τμημάτων της παραγωγής πετρελαίου της Νορβηγίας. Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποια διαρροή από το δεξαμενόπλοιο.

Ο κατηγορούμενος ήταν ο υπεύθυνος αξιωματικός στη γέφυρα του Ingstad εκείνη την στιγμή. Είχε δηλώσει αθώος.

«Το έχει πάρει πολύ βαριά και είναι απογοητευμένος με την απόφαση», είπε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του αξιωματικού, Κρίστιαν Λούντιν. «Εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν είναι σωστό να αναλάβει μόνος του την ευθύνη για αυτό το ατύχημα».

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Μέλη του πληρώματος των 137 ατόμων του Ingstad είχαν περιγράψει νωρίτερα ότι ξύπνησαν στη μέση της νύχτας καθώς υπήρχε εισροή υδάτων στις καμπίνες τους.

Ηχογραφημένες συνομιλίες από την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλοίων έδειξαν ότι το «δυσκίνητο» δεξαμενόπλοιο Sola TS είχε ζητήσει πολλές φορές από το πιο ευέλικτο πολεμικό πλοίο Ingstad να αλλάξει την πορεία του για να αποφευχθεί η σύγκρουση, κάτι το οποίο όμως απορρίφθηκε από το πλοίο του πολεμικού ναυτικού, το οποίο φοβόταν να πλησιάσει πολύ την ακτή.

Η επιτροπή που διερεύνησε τη σύγκρουση είπε ότι το φωτισμένο Sola TS μπορεί να ήταν δύσκολο να διακριθεί και να ξεχωρίσει από τον κοντινό τερματικό σταθμό από όπου είχε ξεκινήσει, προκαλώντας σύγχυση στο πλήρωμα του Ingstad.

Σε ένα βίντεο που καταγράφηκε από το δεξαμενόπλοιο φάνηκαν σπινθήρες την στιγμή της σύγκρουσης, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο πολεμικό πλοίο, το οποίο αργότερα ανακυκλώθηκε ως παλιοσίδερο. Το δεξαμενόπλοιο υπέστη μόνο μικρές ζημιές.

Η σύγκρουση αποκάλυψε κενά ασφαλείας στο νορβηγικό ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών συστημάτων εκπαίδευσης και αξιολόγησης κινδύνου. Το υπουργείο Άμυνας πλήρωσε αργότερα πρόστιμο περίπου 953,000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμα