Ένοχος ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου που συγκρούστηκε στο Γιβραλτάρ

Στη φυλακή μπορεί να οδηγηθεί ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου OS 35, που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ τον Αύγουστο του 2022, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχος σήμερα σε δικαστήριο του Γιβραλτάρ.

Όπως αναφέρει το Gibraltar Chronicle, ο πλοίαρχος θα δικαστεί στις 12 Ιουνίου με κατηγορίες η οποίες μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή έως δυο χρόνια.

Ο Abdulbari Kaddoura, υπήκοος Συρίας, ήταν πλοίαρχος στο φορτηγό πλοίο των 35.000 dwt OS 35, το οποίο αναχωρούσε στις 30 Αυγούστου 2022 με προορισμό την Ολλανδία μεταφέροντας ράβδους χάλυβα που είχε φορτώσει στις 29 Αυγούστου από το Ομάν.

Το φορτηγό πλοίο συγκρούστηκε με το όλοι μεταφοράς φυσικού αερίου Adam το οποιο βρισκόταν αγκυροβολημένο. Στο φορτηγό πλοίο επέβαινε και πλοηγός από το Γιβραλταρ!

Το μεταφορικής ικανότητας 90.986 dwt πλοίο LNG είχε αφιχθεί στο Γιβραλταρ στις 29 Αυγούστου μετά την εκφόρτωση του φορτίου του στη Μάλτα. Από την σύγκρουση υπέστη μόνο μικρής έκτασης ζημιές.

Το Gibraltar Chronicle αναφέρει ότι οι εισαγγελείς είχαν προσάψει κατηγορίες στον πλοίαρχο, που κυμαίνονταν από συμπεριφορά που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του πλοίου του έως τη μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την αποφυγή σύγκρουσης. Υπήρξε επίσης μια κατηγορία που σχετίζεται με την πετρελαιοκηλίδα και τον αντίκτυπό της σε ιστορικές περιοχές του Γιβραλτάρ.

Ο καπετάνιος ομολόγησε την ενοχή του σε τρεις από τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του πλοίου, με την εφημερίδα να αναφέρει ότι οι εισαγγελείς είπαν στο δικαστήριο ότι θα δεχτούν την ένσταση. Κρατούν ανοιχτές τις τρεις πρόσθετες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς που έχει επέλθει από ρύπανση σε αρχαιότητες.

Ένας δικηγόρος του πλοιάρχου είπε στο Gibraltar Chronicle ότι θα ζητήσει πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή. Είπε ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης εκτίμησης.

Μιλώντας για λογαριασμό του καπετάνιου, ο δικηγόρος του είπε στο Gibraltar Chronicle ότι ο άνεμος και η παλίρροια συνέβαλαν στο ατύχημα. Είπε ότι μια σειρά γεγονότων οδήγησε στην σύγκρουση του bulker με το άλλο πλοίο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ακρόαση της ποινής έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου, 10 ημέρες αφότου η ομάδα διάσωσης αναμένει να ολοκληρώσει την απομάκρυνση των τμημάτων του πλοίου από τον πυθμένα της θάλασσας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει σχεδόν 9 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο ατύχημα. Η Αρχή του λιμένα του Γιβραλτάρ σχεδιάζει να ζητήσει αποζημίωση από τους ασφαλιστές του πλοίου.

Διαβάστε ακόμα