Η τεράστια Phantom μέδουσα δεν έχει ούτε δόντια ούτε τσιμπάει τα θύματά της. Αντιθέτως θα τυλίγει με τα “χέρια” της που έχουν μήκος 10 μέτρα.
Ερευνητές βαθέων υδάτων, από το Ινστιτούτο Schmidt Ocean, χρησιμοποίησαν το Falkor, ένα βαθυσκάφος και κατέγραψαν σπάνια πλάνα από μια τεράστια phantom μέδουσα στα νερά της Κόστα Ρίκα. Το όχημα ήταν τηλεχειριζόμενο και βοηθάει στην κινηματογράφηση σε απόκοσμα μέρη των ωκεανών, φτάνοντας σε τρομερά μεγάλα βάθη.
Οι γιγάντειες Phantom μέδουσες εμφανίζονται πολύ σπάνια, ενώ η βιντεοσκόπησή τους είναι ακόμα πιο σπάνια. Η ερευνητική ομάδα όμως, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X από την ζώνη του μεσονυκτίου στον Ωκεανό της Κόστα Ρίκα, στο οποίο εμφανίζεται η τεράστια μέδουσα. Το μοναδικό φως σε αυτά τα βάθη είναι από τον εξοπλισμό του Falkor.
Η ζώνη του μεσονυκτίου είναι το σπίτι αυτής της μέδουσα, σε βάθος που ο ήλιος δεν φτάνει. Σε βάθος 1000-4000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, το μόνο φως προέρχεται από μικροοργανισμούς που λάμπουν (βιοφωταύγεια) ή τεχνητό από σκάφη και ρομπότ που εξερευνούν.
Δείτε το βίντεο από την τεράστια Phantom μέδουσα να απλώνει τα κολοσσιαία χέρια της που μοιάζουν με κορδέλα.
10-meter arms! This Giant Phantom Jelly has a 1m pulsing, umbrella-like bell and four arms that can grow up to 10m (33 ft) long. These have NO stinging tentacles but are used to wrap, trap, and envelop their prey: plankton & small fish. #OctoOdyssey
(footage sped up 1.5X)
1/2 pic.twitter.com/f0tZu6syMw— Schmidt Ocean (@SchmidtOcean) December 6, 2023
Ένα σπάνια πλάσμα που καταλαμβάνει τη σκοτεινή μεταμεσονύχτια ζώνη είναι, παραμένει ακόμα μυστηριώδες. «Ακόμα και τώρα, οι επιστήμονες εξακολουθούν να γνωρίζουν ελάχιστα για αυτό το ζώο», γράφει το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Μόντερεϊ Μπέι. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το είδος τρώει πλαγκτόν και μικρά ψάρια.
Η αλήθεια είναι πως δεν θα θέλαμε αγκαλίτσα από ένα τέτοιο πλάσμα.