Η Κολομβία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ανέλκυση μιας ισπανικής γαλέρας που βυθίστηκε πάνω από 300 χρόνια πριν κουβαλόντας στο βυθό έναν θυσαυρό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελούενο από κοσμήματα και νομίσματα.
Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έλαβε μια πρόταση από έναν επενδυτή για να φέρουν στην επιφάνεια το πλοίο San Jose, το οποίο θεωρείται από τους ιστορικούς ότι μεταφέρει έναν από τους μεγαλύτερους χαμένους θαλάσσιους θησαυρούς.
Το πλοίο βυθίστηκε το 1708 κοντά στο ιστορικό λιμάνι της Cartagena και τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν το 2015. “Η ανακάλυψη του πλοίου αυτού – ενός εκ των σημαντικότερων που έπλευσε στα ύδατα μας κατά τη διάρκεια των αποικιακών περιόδων – ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτιστική και επιστημονική ιστορία όχι μόνο της Κολομβίας αλλά ολόκληρου του κόσμου”, δήλωσε ο Σάντος στην εθνική τηλεόραση από Cartagena.
“Απορίες σχετικά με τη ναυσιπλοΐα, το παγκόσμιο εμπόριο, τις αποικιακές δαπάνες, θα πάρουν απαντήσεις”.
Η κυβέρνηση θα δεχθεί περαιτέρω προσφορές για την ανάκτηση του πλοίου και του θησαυρού του, ανέφερε ο Σάντος. Ένα μουσείο θα κατασκευαστεί για να φιλοξενήσει αντικείμενα που βρέθηκαν στο ναυάγιο.
Ο Santos δεν αποκάλυψε τον επενδυτή πίσω από την αρχική πρόταση ή τους όρους της.
Οι εικόνες από τα ρανταρ Sonar έχουν μέχρι στιγμής αποκαλύψει χάλκινα κανόνια ειδικά κατασκευασμένα για το πλοίο, όπλα, κεραμικά και άλλα τεχνουργήματα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και οι επιστημονικές δοκιμές στο ναυάγιο θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την σωστή διατηρηση του, ανέφερε ο Santos.
Το Σαν Χοσέ ήταν μέρος του στόλου του βασιλιά Φιλίππου Β, ο οποίος πολέμησε τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική διαδοχή. Περίπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, όταν δέχθηκε επίθεση από ένα πολεμικό πλοίο του βρετανικού στολου.
Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, το κολομβιανό ναυτικό και το ινστιτούτο αρχαιολογίας της χώρας ανακάλυψαν το ναυάγιο το 2015.
Το Σαν Χοσέ ήταν αντικείμενο νομικής διαμάχης μεταξύ της Κολομβίας και της Sea Search Armada, μιας αμερικανικής εταιρείας διάσωσης, η οποία δήλωσε το 1981 ότι είχε εντοπίσει την περιοχή όπου βυθίστηκε το πλοίο.
Η εταιρεία και η κυβέρνηση συμφώνησαν να χωρίσουν τα έσοδα που κρίβει το ναυάγιο, αλλά η κυβέρνηση δήλωσε αργότερα ότι όλος ο θησαυρός θα ανήκε στην Κολομβία, μια άποψη που επικύρωσε δικαστήριο των ΗΠΑ το 2011.
Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε το ναυάγιο του San Jose το οποίο πιθανόν περιέχει το μεγαλύτερο θησαυρό που έχει βρεθεί ποτέ! [Βίντεο+φωτο]