Φορτηγό πλοίο που χάθηκε εν μέσω καταιγίδας το 1904 βρέθηκε στα ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας! (Βίντεο)

Μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη βρέθηκαν εξερευνητές όταν κατά λάθος βρήκαν ένα φορτηγό πλοίο το οποίο είχε εξαφανιστεί πριν σχεδόν 120 χρόνια στα ανοικτά των ακτών της Αυστραλίας.

Το SS Nemesis μετέφερε φορτίο άνθρακα στη Μελβούρνη το 1904 όταν χτυπήθηκε από μια ισχυρή καταιγίδα και εξαφανίστηκε μαζί με 32 μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με τη New York Post.

Παρόλο που το πλοίο δεν βρέθηκε πουθενά, τα άψυχα σώματα των μελών του πληρώματος και ορισμένα θραύσματα από τα συντρίμμια του ξεβράστηκαν στην παραλία Cronulla κοντά στο Σίδνεϊ μερικές εβδομάδες μετά την καταιγίδα που είχε πλήξει τη Νέα Νότια Ουαλία.

Η εξαφάνιση και η απώλεια του πλοίου προκάλεσε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά το ναυάγιο δεν μπόρεσε να βρεθεί αποτελώντας ένα μυστήριο.

Περίπου 120 χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2022, η Subsea Professional Marine Services πραγματοποιούσε έρευνα στον πυθμένα της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Σίδνεϊ, όταν έπεσε κατά λάθος πάνω σε αυτό το χαμένο ναυάγιο. Το ναυάγιο βρέθηκε ανέγγιχτο, σχεδόν 16 μίλια από την ακτή και σε βάθος περίπου 160 μέτρων.

Το 120χρονο μυστήριο του SS Nemesis και των 32 μελών του πληρώματος που χάθηκαν στη θάλασσα λύθηκε τελικά με την ξαφνική ανακάλυψη και ταυτοποίηση ενός ναυαγίου στα ανοιχτά του Port Kembla. Με τον εντοπισμό αυτού του ναυαγίου, η κυβέρνηση της Νέας Ουαλίας ελπίζει να βρει τους συγγενείς των μελών του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων τριών ανθρώπων που είναι θαμμένα σε έναν τάφο που βρίσκεται στο Woronora Memorial Park του Σάδερλαντ, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κληρονομιάς.

Οι αξιωματούχοι θεώρησαν επίσης ότι το ναυάγιο ήταν αυτό του SS Nemesis. Ωστόσο, έπρεπε να αναπτύξουν εξειδικευμένες υποβρύχιες φωτογραφικές συσκευές για να τραβήξουν φωτογραφίες τις οποίες θα συγκρίνουν με τις ιστορικές εικόνες και τα σκίτσα του φορτηγού πλοίου μεταφοράς άνθρακα.

Η πλώρη και η πρύμνη του πλοίου υπέστησαν σημαντικές ζημιές και «κάθισαν» σε μια αμμώδη πεδιάδα όρθια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το SS Nemesis ξεκίνησε να βυθίζεται γρήγορα όταν χτυπήθηκε από ένα τεράστιο κύμα, με το πλήρωμα να μην έχει καθόλου χρόνο να καθαιρέσει τις σωσίβιες λέμβους.

Οι αξιωματούχοι προέτρεψαν επίσης τις οικογένειες που έχασαν τους προγόνους τους στο συγκεκριμένο ναυάγιο να εμφανιστούν. Σχεδόν 40 παιδιά έχασαν τους γονείς τους στο ναυάγιο και η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να κλείσει την υπόθεση, εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της NSW Penny Sharpe. Ο Ed Husic, υπουργός Επιστημών της Αυστραλίας, επικρότησε την ανακάλυψη, η οποία ελπίζει ότι θα φέρει παρηγοριά στους απογόνους των 32 ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους στο SS Nemesis.

Διαβάστε ακόμα