Φυλάκιση 28 εβδομάδων για καπετάνιο που έκλεψε πετρέλαιο από την εταιρεία του και διέφυγε στην Ινδονησία!

Από φόβο ότι τελικά θα τον πιάσουν, επειδή έκλεβε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης από τη ναυτιλιακή του εταιρεία, ένας 52χρονος καπετάνιος οδήγησε το πλοίο του έξω από τα εθνικά ύδατα της Σιγκαπούρης και έφτασε στην Ινδονησία, όπου και παρέμεινε εκεί για έξι ολόκληρα χρόνια.

Ο Hanny Cornelesz καταδικάστηκε στις 29 Νοεμβρίου σε φυλάκιση 28 εβδομάδων αφότου παραδέχτηκε την ενοχή του για παραβίαση της εμπιστοσύνης και για παράνομη αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη. Μια άλλη κατηγορία ελήφθη επίσης υπόψη κατά την καταδίκη.

Κατά τη διάρκεια των αδικημάτων που διαπράχθηκαν το 2016, ο Cornelesz από την Ινδονησία, εργαζόταν ως πλοίαρχος σε ένα ρυμουλκό νηολογημένο στη Σιγκαπούρη, το οποίο ανήκε στην Eng Hup Shipping, έναν γνωστό πάροχο θαλάσσιων υπηρεσιών.

Ως πλοίαρχος του σκάφους, ο Cornelesz ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των εργασιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που ήταν αποθηκευμένο στο πλοίο. Το πετρέλαιο φέρεται να ανήκε στην Santarli Constructions, την εταιρεία που είχε ναυλώσει το πλοίο από την Eng Hup Shipping το 2016.

Κάποια στιγμή γύρω στον Φεβρουάριο του 2016, ο Cornelesz σχεδίασε να κλέψει πετρέλαιο εσωτερικής καύσης από τη δεξαμενή του πλοίου και να το πουλήσει για ένα καλό χρηματικό ποσό. Τα άλλα μέλη του πληρώματος, ο 37χρονος Randi Oliver Bawole, ο 47χρονος Jackman Wally Ansa, ο 31χρονος Wisnu Saputro και ο 38χρονος Mochtar Ponto βοήθησαν στην επιχείρηση.

Την 1η Φεβρουαρίου 2016, γύρω στη 1.30 π.μ., το πλήρωμα αποφάσισε να οδηγήσει το σκάφος μακριά από την περιοχή στην οποία συνήθως βρισκόταν, καθώς ήθελαν να συναντήσουν έναν αγοραστή για το πετρέλαιο που είχαν κλέψει. Τα μέλη του πληρώματος παρατήρησαν ένα άγνωστο σκάφος να περιπλανάται στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο Cornelis ρώτησε τα μέλη του πληρώματος στο πλοίο εάν θα ήθελαν να αγοράσουν το πετρέλαιο και συμφώνησαν αμέσως.

Τα δύο σκάφη πρόσδεσαν μεταξύ τους και η μεταφορά του πετρελαίου έγινε με εύκαμπτους σωλήνες. Ωστόσο, η επιχείρηση μετάγγισης του κλεμμένου πετρελαίου έπεσε στην αντίληψη ενός άλλου εργαζόμενου της Eng Hup Shipping που βρισκόταν σε κάποιο άλλο σκάφος στην περιοχή, περίπου μία ώρα αργότερα. Ο υπάλληλος ήταν στέλεχος που απασχολούνταν στην Eng Hup Shipping.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάρει ένα άλλο σκάφος και πήγε να ψάξει για το σκάφος του Cornelesz όταν είδε ότι αυτό δεν ήταν ελλιμενισμένο στο καθορισμένο σημείο. Φοβούμενος μην πιαστεί από την αστυνομία, ο Cornelesz ζήτησε από τα μέλη του πληρώματος του να σταματήσουν ό,τι έκαναν και άρχισε να οδηγεί το σκάφος στα εξωτερικά όρια του λιμανιού της Σιγκαπούρης και τελικά έξω από τα χωρικά ύδατα της με προορισμό το Batam στην Ινδονησία.

Έφτασαν στο λιμάνι Batu Ampar σ το Batam κοντά στις 4 το πρωί. Εκεί, ο Cornelesz έδωσε εντολή σε ένα μέλος του πληρώματος να παραμείνει στο σκάφος και ενημέρωσε την Eng Hup Shipping ότι το πλοίο ήταν στην Ινδονησία.

Στη συνέχεια, ο Cornelesz και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο και ο Cornelesz κατέφυγε στην Τζακάρτα. Το μέλος του πληρώματος που είχε παραμείνει στο σκάφος ενήργησε όπως του ζητήθηκε και επέστρεψε στη Σιγκαπούρη στις 2 Φεβρουαρίου 2016, αφού βοήθησε την εταιρεία στην ανάκτηση του σκάφους. Παρά το ότι βοήθησε στο να επιστρέψει το σκάφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι εβδομάδων για την παραδοχή της ενοχής του στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. Τα άλλα μέλη του πληρώματος παραμένουν ασύλληπτα.

Ο Cornelis φέρεται να συνελήφθη μετά από έξι χρόνια, όταν επέστρεψε στη Σιγκαπούρη για να συμμετάσχει σε ένα μονοήμερο σεμινάριο στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Απευθυνόμενος στο δικαστήριο μέσω διερμηνέα από την Ινδονησία, ο Cornelesz ζήτησε κάποια επιείκεια, δηλώνοντας ότι είναι ο μοναδικός ο οποίος ζει την οικογένεια του. Ο Soh Tze Bian, ο περιφερειακός δικαστής, είπε ότι όντας ως το μοναδικό μέλος που εργάζεται ώστε να ζήσει η οικογένεια του, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν πρέπει να διαπράξει κάποιο έγκλημα, και τώρα που το έκανε, θα πάει φυλακή και η οικογένειά του θα υποφέρει.

Για υποθέσεις που αφορούν εγκληματική παραβίαση εμπιστοσύνης σχετικά με την περιουσία, μπορεί να υπάρξουν ποινές φυλάκισης έως και 15 χρόνια, αλλά και να του επιβληθεί και πρόστιμο.

Σύμφωνα με τον νόμο περί μετανάστευσης, οποιοσδήποτε αναχωρεί από τη Σιγκαπούρη παράνομα έχει να αντιμετωπίσει ποινή τουλάχιστον έξι μηνών έως και δύο χρόνων φυλάκιση και μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο έως και 6.000 δολάρια Σιγκαπούρης.

Διαβάστε ακόμα