«Γάμο» ναυπηγικής βιομηχανίας -LNG προτείνει Αμερικάνος βουλευτής

lng_pontoporos_nautilia_

Ένα εξέχον μέλος του Λιμενικού και της Υποεπιτροπής Θαλασσίων Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών βλέπει έναν δυνητικά μεγάλο γάμο μεταξύ δύο εγχώριων περιουσιακών στοιχείων που είναι ζωτικής σημασίας για την Αμερική.

Ο εκπρόσωπος της Καλιφόρνιας στη Βουλή των ΗΠΑ John Garamendi, μιλώντας σε γεύμα στο Propeller Club της Ουάσιγκτον στις 8 Μαΐου, είπε ότι η ανθούσα βιομηχανία του φυσικού αερίου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας και της Εμπορικής Ναυτιλίας των ΗΠΑ. Είπε στο ακροατήριο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 100 νέα πλοία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου από έξι αμερικάνικα λιμάνια.

Κέρδισε αρκετά χειροκροτήματα όταν πρόσθεσε πως “Αν θα πάμε να εξάγουμε LNG, τότε θα πρέπει να γίνει με αμερικανικής κατασκευής πλοία και με αμερικάνους ναυτικούς”.

Η Διεθνής Ένωση των ναυτικών (SIU) στήριξε αρκετά τη συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μια κουραστικής εβδομάδας για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στην πρωτεύουσα του έθνους.

Ανάμεσα σε πλήθος ναυτιλιακών στελεχών, ο Garamendi είπε ότι πιστεύει πως η δημόσια πολιτική εγκατάλειψης έβλαψε την αμερικανική ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά κι ότι μια άλλη δημόσια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση.

Επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του LNG, αποτελεί “μια τεράστια ευκαιρία” για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την περιέγραψε ως έναν από τους στρατηγικούς πόρους του έθνους.

Ένας άλλος τέτοιος πόρος, σύμφωνα πάντα με τον Garamendi, είναι η ναυπηγική βιομηχανία. Ο ίδιος την αποκάλεσε “ένα θεμελιώδες περιουσιακό στοιχείο – ένα θεμελιώδες στρατηγικά κομμάτι του έθνους μας, από τις απαρχές ακόμη και πριν γίνουμε ένα έθνος… Ωστόσο, σήμερα βρισκόμαστε σε μια τροχιά απώλειας της ικανότητας κατασκευής πλοίων”.

Είπε ότι χωρίς παραγγελίες από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η βιομηχανία “έχει φύγει. Αλλά, με το συνδυασμό δύο εκ των στρατηγικών πόρων που αυτό το έθνος εξακολουθεί να κατέχει -φυσικό αέριο και ναυπηγοβιομηχανία- μπορούμε να ανοικοδομήσουμε να ενδυναμώσουμε και να διατηρήσουμε την αμερικανική ναυτιλιακή βιομηχανία σε σχετικά καλύτερη κατάσταση”.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ισχυρών πολιτικών παρεμβάσεων στις οποίες θα εμπλέκονται όλες οι συνιστώσες των αντίστοιχων βιομηχανιών, επισήμανε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας ότι “πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να συμβεί αυτό”.

Διαβάστε ακόμα