Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μεταφέρεται Αμερικάνικο αργό πετρέλαιο στη Γαλλία

Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν εξάγεται αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ στη Γαλλία, καθώς η απεργία των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή χώρα ανατρέπει τις κανονικές εμπορικές ροές.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για υψηλότερους μισθούς εν μέσω ραγδαίου πληθωρισμού, και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα διυλιστήρια πετρελαίου. Το χάος στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας σημαίνει ότι εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp. και η TotalEnergies SE αναγκάστηκαν να περιορίσουν ή να αναστείλουν τις τοπικές τους δραστηριότητες. Οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου συνήθως βλέπουν σταθερή ζήτηση από τους Γάλλους που παίρνουν αργό και το μεταποιούν σε καύσιμα όπως η βενζίνη.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, δεν έχει μεταφερθεί αργό αμερικανικό πετρέλαιο προς τα γαλλικά λιμάνια, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2018 που δεν εστάλη αμερικανικό πετρέλαιο στη Γαλλία, δήλωσε ο αναλυτής της Vortexa Rohit Rathod.

Η ειρωνεία είναι ότι η διακοπή της προσφοράς θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πληθωρισμό που οδήγησε τους Γάλλους εργάτες σε απεργία. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες πετρελαίου πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει την επόμενη δόση των κυρώσεων στη Ρωσία τον Δεκέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω διαταραχές στις εμπορικές ροές ενέργειας προς την ήπειρο. Οι αμερικανικές γεωτρήσεις αργού ήταν μία από τις βασικές πηγές εναλλακτικών προμηθειών.

Το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού πετρελαίου που δεν μεταφέρθηκε στη Γαλλία επαναδρομολογήθηκε σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Ιταλίας, είπε ο Rathod.

Διαβάστε ακόμα