Τα εμπορευματοκιβώτια που χάνονται στη θάλασσα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη βιομηχανία – Πρόσφατα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο 1.382 εμπορευματοκιβώτια χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο! Ωστόσο, περισσότερα από 3.000 εμπορευματοκιβώτια χάθηκαν μόνο το 2020, συμπεριλαμβανομένου και ενός μόνο πλοίου που έχασε 1.900 εμπορευματοκιβώτια ενώ βρισκόταν εν πλω προς το Κόμπε της Ιαπωνίας.
Οι συνέπειες για τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι τεράστιες. Η απώλεια κοντέινερ προκαλεί έξτρα χρεώσεις και μπορεί να βλάψει τις σχέσεις με τους πελάτες τους. Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου και προκαλεί περιβαλλοντικό κίνδυνο. Η πρόγνωση του καιρού στις περιπτώσεις αυτές βοηθάει του πλοιάρχους να αξιολογήσουν και να αποφύγουν να βρεθούν σε καταστάσεις όπου ενδέχεται να υπάρξει κάποια απώλεια εμπορευματοκιβωτίων.
Πώς χάνονται τα εμπορευματοκιβώτια στη θάλασσα
Η πρωταρχική αιτία για την οποία χάνονται τα εμπορευματοκιβώτια στη θάλασσα είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και συνεπώς τα κύματα που προκαλούνται από την κακοκαιρία. Η επαρκής ασφάλιση των κοντέινερ παίζει σημαντικό ρόλο στο να παραμείνουν στη θέση τους. Αυτοί οι τρόποι ασφάλισης των κοντέινερ είναι δοκιμασμένοι στο να αντέχουν σε μεγάλες δυνάμεις. Παρόλα αυτά όμως, μια σφοδρή κακοκαιρία ξεπερνάει τα όρια τα οποία έχουν ελεγχθεί να αντέχουν οι τρόποι ασφάλισης.
Η επίδραση των κυμάτων στο φορτίο ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του πλοίου:
– Πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων: οι διατοιχισμοι (rolling) προκαλούν την απώλεια των ασφαλισμένων και προσδεμένων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είτε πέφτουν στη θάλασσα είτε μετακινούνται τόσο πολύ ώστε να καταστρέφει το φορτίο που περιέχουν.
– Πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων (ro/ro): από τα κύματα και την κακοκαιρία συνήθως υπάρχει μετατόπιση φορτίου.
– Φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου: Πολύ επικίνδυνη είναι για τα συγκεκριμένα πλοία η μετατόπιση του φορτίου η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για το ίδιο το πλοίο και το πλήρωμα του. Αυτή τη στιγμή, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες βασίζονται στους πλοιάρχους τους για να ερμηνεύσουν τις προβλέψεις του καιρού και να σχεδιάσουν πορείες που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ προσαρμόζουν ανάλογα την ταχύτητά τους.
Τα σύγχρονα συστήματα πρόγνωσης του καιρού μπορούν συνεχόμενα να παρέχουν πολύ σημαντικά στοιχεία στους πλοιάρχους και να συμβουλεύουν για την καλύτερη δυνατή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει το οποίο.
Προφανώς και ο καπετάνιος έχει τον τελευταίο λόγο για την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει το πλοίο παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνεται ένας συνδυασμός της τεχνολογίας μαζί με τις γνώσεις και την εμπειρία του εκάστοτε πλοιάρχου.
Έτσι και αλλιώς, παραδοσιακά, οι συνθήκες του κύματος και των καιρικών συνθηκών καθορίζουν τις βελτιστοποιημένες διαδρομές των πλοίων, με σκοπό να αποφευχθούν τυχόν ζημιές και απώλειες στο φορτίο.
Συμφωνούμε όλοι ότι στην εποχή που ζούμε ο χρόνος είναι χρήμα. Λόγω αυτού, τα κοντέινερ πιεζόμενα από τον χρόνο, αναγκάζονται και ταξιδεύουν σε υψηλά πλάτη με σκοπό να συντομεύσουν την διαδρομή τους. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους αφού οι κακοκαιρίες σε αυτά τα πλάτη είναι πολύ συχνές και σφοδρές.
Η παρακολούθηση λοιπόν του καιρού και η χάραξη της σωστής διαδρομής ανάλογα με τον προορισμό και κυρίως με την εποχή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψην, ενώ η ασφάλεια θα πρέπει να είναι πάνω από όλα. Ο καιρός λοιπόν είναι η κυρία αιτία της απώλειας τόσο πολλών εμπορευματοκιβωτίων κάθε χρόνο.