Ακτιβιστές της Greenpeace αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη στη Νότια Κορέα, μετά την επιβίβασή τους σε δεξαμενόπλοιο LPG στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη ρύπανση από πλαστικά. Η υπόθεση έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και σχετίζεται με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.
Πέντε μέλη της Greenpeace, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου τους Rainbow Warrior, εμφανίστηκαν σε δικαστήριο της Νότιας Κορέας στις 16 Μαΐου 2025, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που συνδέονται με μια διαμαρτυρία που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2024.
Οι ακτιβιστές επιβιβάστηκαν σε ένα ιαπωνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιο LPG στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας για να ζητήσουν μια ισχυρότερη διεθνή νομοθεσία για τη ρύπανση από πλαστικά.
Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2024, κοντά στο πετροχημικό συγκρότημα του Daesan κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, γνωστή ως INC-5.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας και η Greenpeace είχε προγραμματίσει την εκστρατεία της ώστε να συμπέσει με τις συνομιλίες. Στο πλαίσιο της περιοδείας της “Sailing for Change” στην Ανατολική Ασία, η οργάνωση χρησιμοποίησε το πλοίο της Rainbow Warrior για να κάνει γνωστό το μήνυμα της.
Σύμφωνα με την Greenpeace, τέσσερις ακτιβιστές έφυγαν από το πλοίο εκείνο το πρωί και πλησίασαν το δεξαμενόπλοιο LPG Buena Alba με σημαία Παναμά, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο και περίμενε να φορτώσει τοξικές χημικές ουσίες από το διυλιστήριο Hyundai Daesan.
Οι ακτιβιστές ανέβηκαν στο πλοίο, σκαρφάλωσαν στον ιστό και κρέμασαν πανό που ζητούσαν αυστηρή δράση κατά της ρύπανσης από πλαστικά. Έγραψαν επίσης τις λέξεις «Τα πλαστικά σκοτώνουν» στο πλάι του πλοίου των 3.146 dwt.
Οι τέσσερις διαδηλωτές αναγνωρίστηκαν ως ο Sam Rodrigues από το Μεξικό, ο Alex Wilson από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ash από την Ταϊβάν και ο Jens από τη Γερμανία. Μαζί με την Hettie Geenen, την Ολλανδή καπετάνιο του Rainbow Warrior, συνελήφθησαν από τη νοτιοκορεατική αστυνομία και κρατήθηκαν για σχεδόν δύο ημέρες κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αν και αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα, και οι πέντε διατάχθηκαν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία.
Στις 16 Μαΐου, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Κεντρικό Περιφερειακό Δικαστήριο της Σεούλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, κατηγορήθηκαν για παράνομη επιβίβαση σε πλοίο και παρεμπόδιση εργασιών. Το δικαστήριο συνεχίζει να τους απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα καθώς συνεχίζεται η υπόθεση.
Η Greenpeace επέμεινε ότι η δράση ήταν ειρηνική και δεν έθεσε σε κανέναν κίνδυνο το πλήρωμα και το πλοίο. Δήλωσαν επίσης ότι η διαμαρτυρία είχε ως στόχο να πιέσει τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη που θα μείωνε την παραγωγή πλαστικού, την οποία περιγράφουν ως τη βασική αιτία της ρύπανσης από πλαστικά.
Έξω από το δικαστήριο, η Greenpeace East Asia Seoul πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να δείξει την υποστήριξή της στους ακτιβιστές και ζήτησε για άλλη μια φορά μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.
Η ομάδα παρουσίασε μια μεγάλη αφίσα με τα πέντε άτομα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με το μήνυμα «Φέρτε τους Ακτιβιστές μας Σπίτι». Αυτή η τοιχογραφία έχει κοινοποιηθεί παγκοσμίως και έχει χρησιμοποιηθεί σε διαμαρτυρίες αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα έξω από τις πρεσβείες της Νότιας Κορέας από τα γραφεία της Greenpeace σε 21 διαφορετικές χώρες.

Ένας από τους ακτιβιστές, ο Βρετανός πολίτης Alex Wilson, αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση της Greenpeace, λέγοντας ότι η ρύπανση από πλαστικά προκαλεί βλάβη σε όλο τον κύκλο ζωής, ειδικά κατά τη φάση παραγωγής τους.
Ο Wilson εξήγησε ότι η διαμαρτυρία είχε ως στόχο να εκπροσωπήσει εκατομμύρια φωνές που απαιτούν παγκόσμια μείωση της παραγωγής πλαστικού και ισχυρίστηκε ότι οι πετροχημικές εταιρείες ασκούν πιέσεις για την αποδυνάμωση της συνθήκης.
Η πλοίαρχος του Rainbow Warrior, Hettie Geenen, δήλωσε ότι η διεθνής υποστήριξη που έλαβαν μέσω δράσεων αλληλεγγύης υπενθυμίζει ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον αγώνα.
Η Nara Kim, ακτιβίστρια για τα πλαστικά στην Greenpeace East Asia Seoul, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της INC-5 στο Μπουσάν, πάνω από 100 χώρες έδειξαν ισχυρή υποστήριξη για μια συνθήκη που περιλαμβάνει περικοπές στην παραγωγή. Επεσήμανε ότι αυτή η πρόοδος σημειώθηκε παρά την αντίθεση των χωρών που παράγουν πετρέλαιο.
Με την νέα σύνοδο INC-5.2 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2025 στην Ελβετία, η Kim κάλεσε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, να συνεχίσουν να εργάζονται για μια δεσμευτική συμφωνία που προστατεύει τους ανθρώπους, το οικοσύστημα και το κλίμα.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, ένα Δανέζικο δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Greenpeace επειδή προσπάθησε να μπλοκάρει δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου στα ύδατα της χώρας. Αργότερα τον Δεκέμβριο, η Greenpeace διευθέτησε την υπόθεση με τον πετρελαϊκό γίγαντα Shell, αφού ακτιβιστές επιβιβάστηκαν σε πλατφόρμα με κατεύθυνση τη Βόρεια Θάλασσα.
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η Greenpeace συμφώνησε να καταβάλει 300.000 λίρες (περίπου 383.000 δολάρια) στο Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα Ναυαγοσωστικών Λέμβων (RNLI) και υποσχέθηκε ότι οι ακτιβιστές της θα απέφευγαν τις εγκαταστάσεις της Shell στη Βόρεια Θάλασσα για μια περίοδο που κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια.