Ένωση Εφοπλιστών: H κρίση στη ναυτιλία θα συνεχιστεί για άλλα 3 χρόνια

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Η χρηματοδότηση προς τη ναυτιλία ήταν ακόμη χαμηλότερη το 2012, δεδομένου ότι μεγάλες διεθνείς τράπεζες συνέχισαν την αποχώρησή τους από την αγορά αυτή. Η ναυτιλιακή χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε μόνο από οργανωμένα επενδυτικά κεφάλαια και την ιδιωτική τοποθέτηση, αλλά η χαμηλή ναυλαγορά ή και η επακόλουθη μείωση της αξίας των πλοίων κατέστησαν τον δανεισμό ακόμη πιο προβληματικό.

“Καθώς οι εκτεταμένες παραγγελίες ναυπηγήσεων συνεχίζουν να απορροφούν τα περιορισμένα διαθέσιμα ποσά χρηματοδότησης, η διεθνής ναυτιλία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης το 2013” επισημαίνει σε ανάλυσή της η Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών.

Και προσθέτει: “Παρά την ύφεση και την υπερπροσφορά χωρητικότητας, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία παρέμεινε ιδιαίτερα ανταγωνιστική με τους Έλληνες εφοπλιστές να ελέγχουν άνω του 1% του παγκόσμιου στόλου.

Η ικανότητα προσαρμογής της σε συνεχώς μεταβαλλόμενες και απαιτητικές συνθήκες αποδεικνύεται από τις επενδύσεις σε νέα πλοία. Όμως εκτιμάται ότι η ναυτιλιακή κρίση πιθανόν να συνεχισθεί για τα προσεχή τρία χρόνια”.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα