Η άγνωστη ιστορία του υπερωκεάνιου «Cymric»

Η White Star Line καθέλκυσε το Cymric στις 12 Οκτωβρίου 1897. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι η παρακάτω ιστορία:

Ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ένας συνδυασμός κρουαζιερόπλοιου πρώτης κατηγορίας και πλοίου μεταφοράς ζώντων ζώων, το πλοίο επανασχεδιάστηκε, όταν έγινε αντιληπτό ότι ο συνδυασμός της αφρόκρεμας των επιβατών με τα βοοειδή δεν ήταν μια ιδιαίτερα λαμπρή στρατηγική μάρκετινγκ (αν και θα ταίριαζε σε ορισμένα από τα κρουαζιερόπλοια του σήμερα…). Οι ναυπηγοί του πλοίου διατάχθηκαν να αναμορφώσουν γρήγορα το χώρο για τα ζώα σε καταλύματα τρίτης κατηγορίας. Το πρόβλημα λύθηκε!

Αν και δεν ήταν ένα φημισμένο πλοίο τακτικής γραμμής, το Cymric (προφέρεται “kimric” που σημαίνει “Ουαλία”) έκανε το κύριο δρομολόγιο της White Star Line Λίβερπουλ-Νέας Υόρκης μέχρι το 1903, όταν υποβαθμίστηκε στη λιγότερο σημαντική διαδρομή Λίβερπουλ-Βοστώνη. Έκανε αυτή τη διαδρομή για εννέα χρόνια προτού επιστρέψει στην αρχική διαδρομή του το 1912.

Στις 8 Μαΐου 1916, ενώ υπηρετούσε ως ένα μεταγωγικό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Cymric τορπιλίστηκε τρεις φορές από το U-20, το ίδιο γερμανικό υποβρύχιο με κυβερνήτη τον ίδιο άνθρωπο -τον Walther Schweiger- που βύθισε το Lusitania της Cunard Line ένα χρόνο νωρίτερα. Το Cymric βυθίστηκε την επόμενη ημέρα 140 μίλια βορειοδυτικά της Fastnet, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους . Αν και η τοποθεσία είναι γνωστή, δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί το ναυάγιο του.

Διαβάστε ακόμα