Η DP World ξεκινά την κατασκευή λιμανιού κόστους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Σενεγάλη

Ο γίγαντας lτων ogistics DP World με έδρα το Ντουμπάι ξεκίνησε την κατασκευή του λιμανιού βαθέων υδάτων Ndayane στη Σενεγάλη το οποίο αναμένεται να κοστίσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, και είναι η μεγαλύτερη λιμενική επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρεία στην Αφρική.

Το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης της DP World’s Africa, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη θέση της Σενεγάλης ως σημαντικό εμπορικό κόμβο και πύλη προς τη Δυτική Αφρική και τη Βορειοδυτική Αφρική.

Ως η μεγαλύτερη μεμονωμένη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία της Σενεγάλης, το Port of Ndayane θα μειώσει την πίεση στο λιμάνι του Ντακάρ, το οποίο αντιμετωπίζει συμφόρηση και αναποτελεσματικότητα. Το νέο λιμάνι θα βρίσκεται στο Ndayane, περίπου 30 μίλια από το Ντακάρ και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Blaise Diagne.

«Η ανάπτυξη σύγχρονων, ποιοτικών λιμενικών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη. Με το λιμάνι του Ndayane, η Σενεγάλη θα έχει υπερσύγχρονη λιμενική υποδομή που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας ως μεγάλου εμπορικού κόμβου και πύλης στη Δυτική Αφρική», δήλωσε ο Πρόεδρος Macky Sall.

Η κατασκευή του νέου λιμανιού ακολουθεί την υπογραφή δύο 25ετών συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ της DP World και της κυβέρνησης της Σενεγάλης το 2020. Το Ndayane θα είναι ένα σύγχρονο λιμάνι βαθέων υδάτων με έως 3,000 m;etra αποβάθρας όταν ολοκληρωθεί πλήρως το 2026.

Θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η Φάση 1, η οποία αναμένεται να κοστίσει 837 εκατομμύρια δολάρια, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων με αποβάθρα 838 μέτρων και ενός νέου θαλάσσιου καναλιού τριών ναυτικών μιλίων που έχει σχεδιαστεί για να το διασχίζουν ταυτόχρονα δύο πλοία μήκους 335 μέτρων. Θα είναι σε θέση να χειρίζεται τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και θα αυξήσει την ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κατά 1,2 εκατομμύρια TEU ετησίως.

Στη φάση 2, η οποία θα υλοποιηθεί με κόστος 290 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αναπτυχθεί μια πρόσθετη προβλήτα κοντέινερ περίπου 411 μέτρων. Τα σχέδια της DP World περιλαμβάνουν επίσης την ανάπτυξη μιας οικονομικής/βιομηχανικής ζώνης δίπλα στο λιμάνι και το διεθνές αεροδρόμιο Blaise Diagne, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο κόμβο πολυτροπικών μεταφορών, εφοδιαστικής και βιομηχανίας.

«Ως ο κορυφαίος παράγοντας του παγκόσμιου εμπορίου, θα φέρουμε όλη μας την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τις δυνατότητές μας σε αυτό το λιμενικό έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της Σενεγάλης τον επόμενο αιώνα», δήλωσε ο Sultan Ahmed bin Sulayem, Διευθύνων Σύμβουλος της DP World.

Επί του παρόντος, η Σενεγάλη εξαρτάται από το λιμάνι του Ντακάρ για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της. Το λιμάνι χρησιμεύει επίσης ως πύλη για γειτονικά έθνη όπως το Μάλι, το οποίο βασίζεται στο Ντακάρ για τα δύο τρίτα του εμπορίου του. Όταν ολοκληρωθεί το Ndayane, το λιμάνι του Ντακάρ θα μετατραπεί εκ νέου σε οικιστική και εμπορική προκυμαία μικτής χρήσης και τερματικό σταθμό κρουαζιέρας.

Διαβάστε ακόμα