Η καθαριότητα της κουζίνας του πλοίου είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για τον ναυτικό

Η καθαριότητα της κουζίνας είναι πάρα πολύ σημαντική και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους υπευθύνους αξιωματικούς και το πλήρωμα. Ακόμη, καθαρές θα πρέπει να διατηρούνται οι ρεσπέτζες και οι χώροι αποθήκευσης των τροφίμων.

Θα πρέπει σίγουρα να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής που έχει θεσπίσει η κάθε εταιρεία και η οποία συμμορφώνεται επίσης και με την MLC. O Πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος θα πρέπει να φροντίζουν να τηρούνται αυτοί οι κανονισμοί. Όλοι γνωρίζουμε πώς υπάρχουν κανόνες οι οποίοι μα καθοδηγούν στο τι θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά, εβδομαδιαίως, μηνιαίως κτλ.

Κατά την άποψη, θα πρέπει να ρίχνουμε όσο πιο συχνά γίνεται μια ματιά στη κουζίνα και στις αποθήκες- ακόμη και καθημερινά- ώστε να εξασφαλίσουμε ότι είναι επιμελώς καθαρά και ταχτοποιημένα.

Μερικά σημαντικά πράγματα για την υγιεινή της κουζίνας:

– Το πλήρωμα που εργάζεται στην κουζίνα θα πρέπει να φορά καθαρό και κατάλληλο ρουχισμό κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα.

– Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο μικρό κόψιμο ή άλλος τραυματισμός θα πρέπει κατευθείαν να καθαρίζεται και να προστατεύεται με αδιάβροχες γάζες και τραυμαπλαστ.

– Σε περίπτωση που κάποιος έχει μια λοίμωξη ή μεταδοτική ασθένεια και διάρροια ή κάποια εξανθήματα δεν πρέπει να εργάζεται στην κουζίνα και τις αποθήκες.

– Θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο καθαρό ζεστό νερό, χαρτί κουζίνας και σαπούνι.

– Η καθαριότητα των πιάτων, των μαχαιροπίρουνων, μαγειρικών σκευών και γενικότερα όλου του μαγειρικού εξοπλισμού θα πρέπει να είναι καθαρά.

Τα τρόφιμα που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με σπασμένα γυάλινα σκεύη ή σπασμένα πιάτα θα πρέπει να πετάγονται κατευθείαν.

– Το κάπνισμα θα πρέπει να απαγορεύεται στην κουζίνα, στις ρεσπετζες, στις αποθήκες ή αλλά μέρη όπου παρασκευάζονται ή αποθηκεύονται τρόφιμα.

– Τα χρώματα στις σανίδες κοπής θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά ώστε να μην μπερδεύονται τα διαφορετικά είδη τροφίμων όπως το ψάρι, το κρέας, τα λαχανικά, το ψωμί κτλ. Επίσης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά μαχαίρια για το κάθε είδος τροφίμων.

– Όλο το προσωπικό της κουζίνας έχει την ίδια ευθύνη για τη διατήρηση των συνθηκών υγιεινής στο χώρο της κουζίνας και άλλων χώρων προετοιμασίας φαγητού, αποθηκών και ντουλαπιών, ψυγείων και τραπεζαριών.

– Οι θερμοκρασίες σε ψυγεία και καταψύκτες πρέπει να επιθεωρούνται για την σωστή λειτουργία τους.

Οι τακτικές δραστηριότητες καθαρισμού περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, στον συχνό καθαρισμό όλων των πάγκων παρασκευής φαγητού, στην απολύμανση των δαπέδων κουζίνας, στον καθαρισμό των λιπών που συσσωρεύονται στους απορροφητήρες και στην εφαρμογή ημερήσιων καθαρισμών ρουτίνας σύμφωνα με τις οδηγίες του πλοιάρχου.

Επιπλέον, το προσωπικό τις κουζίνας που είναι υπεύθυνο για το μαγείρεμα έχει την υποχρέωση να καθαρίζει τα χέρια του πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία που αφορά την επεξεργασία τροφίμων και την επαφή με τα μαγειρικά σκεύη. Επίσης σημαντικό είναι να καθαρίζονται και κατά την διάρκεια του μαγειρέματος τα σκεύη, όταν από το μαγείρεμα ενός φαγητού ξεκινάει ένα άλλο μαγείρεμα κάποιου άλλου φαγητού. Τα απολυμαντικά και σαπούνια θα πρέπει συνεχώς να είναι διαθέσιμα και να χρησιμοποιούνται όταν κρίνεται απαραίτητο.

Τα πανιά που χρησιμοποιούνται για το σκούπισμα των υπολειμμάτων των τροφίμων δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κανέναν άλλο σκοπό. Τα γάντια μιας χρήσης, εάν χρησιμοποιούνται, χρησιμοποιούνται μόνο για μία εργασία και απορρίπτονται όταν έχουν σκιστεί ή λερωθεί.

Όλοι μας γνωρίζουμε πώς κάποιες φορές μοιάζουν ουτοπικά όλα αυτά και θέλει πολύ προσπάθεια από τους υπευθύνους αξιωματικούς ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μάγειρες και το βοηθητικό προσωπικό είναι το λιγότερο αδιάφοροι ή και απρόσεχτοι.

Οι γνώσεις που έχουν για το μαγείρεμα και την διατήρηση της καθαριότητας είναι ελάχιστες και η εκπαίδευση που λαμβάνουν από την εκάστοτε ναυτιλιακή εταιρεία είναι σχεδόν ασήμαντη.

Πέρα από τους υπευθύνους αξιωματικούς η διατήρηση των χώρων της κουζίνας και της τραπεζαρίας θα πρέπει να είναι ευθύνη όλως επάνω στο πλοίο και να μπορούν να καταλάβουν ότι όσο πιο πολύ διατηρείται η καθαριότητα τόσο λιγότερα προβλήματα υγιεινής θα υπάρχουν. Η είσοδος στην κουζίνα, και πολύ περισσότερο όταν αυτή συμβαίνει με βρώμικα ρούχα της εργασίας, θα πρέπει να αποφεύγεται.
Ακόμα, και η είσοδο στην τραπεζαρία με βρώμικα ρούχα επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται.

Η υγιεινή και η υγεία μας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας.

Για παρατηρήσεις που έχετε να κάνετε για το παραπάνω θέμα ή για προτάσεις, περιμένουμε τα σχόλια σας στο e.nautilia@gmail.com ή στα σχόλια του άρθρου.