Ψάχνοντας φως στο τούνελ για την κρίση στα ναύλα των δεξαμενόπλοιων

Η αγορά των δεξαμενοπλοίων έχει αντιμετωπίσει μία τέλεια καταιγίδα εδώ και τρία χρόνια, έχοντας σαν αποτέλεσμα να κρατάει τα κέρδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η πλεονάζουσα παγκόσμια μεταφορική ικανότητα, σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση και τις περικοπές στην παραγωγή από τον OPEC, καθώς και οι εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έφεραν μεγάλη πίεση στα δεξαμενόπλοια το 2018.

Σε συνέντευξή που έδωσε στην World Maritime News, ο Tim Smith, διευθυντή της Oil and Tanker Markets στη βρετανική εταιρεία έρευνας και συμβουλευτικής Maritime Strategies International (MSI), είπε για το πότε μπορεί να αναμένουμε από την αγορά δεξαμενόπλοιων να αρχίσει να ταξιδεύει στην πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον Tim Smith:

“Οι αγορές δεξαμενόπλοιων δεν έχουν αλλάξει θεμελιωδώς κατά τη διάρκεια του 2018. Οι αγορές παραμένουν αδύναμες, ενώ οι τιμές για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων και ιδιαίτερα τα δεξαμενόπλοια μέσης εμβέλειας (MR) είναι σημαντικά χαμηλότερα καθώς το έτος φτάνει στο τέλος του. Σημαντικό είναι ότι, παρά τις αποκλίνεις διακυμάνσεις, οι αγορές στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου και υποπροϊόντων συνεχίζουν να κυμαίνονται γύρω από την ίδια τάση (πτωτική τάση) “, ανέφερε ο Smith.

“Κατά την άποψή μας, είναι κοντά στο τέλος αυτής της τροχιάς. Συνεχίζουμε να περιμένουμε το 2018 για να σημάνει το κατώτατο σημείο στα ναύλα των δεξαμενοπλοίων, κλείνοντας τρία χρόνια πτώσης των αγορών. Η MSI προβλέπει ότι η ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλοιων θα ξεκινήσει σοβαρά το 2019 και θα συνεχιστεί το 2020. ”

Κοιτάζοντας τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς δεξαμενόπλοιων, οι διάλυση φαίνεται να παρέχει την απαραίτητη ευκολία στο θέμα της πλεονάζουσας χωρητικότητας λόγω του ότι ο ρυθμός των σκραπ εξακολουθεί να είναι έντονος.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είδε 7.1 εκατομμύρια τόνους μεταφορικής ικανότητας να στέλνεται στα διαλυτήρια, κοντά στα ύψη που παρατηρήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Smith.

“Πράγματι, το πρώτο εξάμηνο του 2018 ήταν το υψηλότερο για τη διάλυση των δεξαμενόπλοιων από τουλάχιστον το 1980 με 15 εκατομμύρια dwt, ξεπερνώντας την προηγούμενη κορυφή του δεύτερου εξάμηνου του 1985, όταν περίπου 13 εκατομμύρια dwt είχαν σταλθεί στα διαλυτήρια”, πρόσθεσε.

“Ενώ αυτό δείχνει την τρέχουσα δύναμη της διάλυσης, το μέγεθος του στόλου είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα, με τις διαλύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2018 να αντιπροσωπεύει μόνο το 2,6% του στόλου των δεξαμενόπλοιων, σε σύγκριση με 5,1% του 1985. Δεν επανήλθαμε σε σχετικούς όρους στο μακελειό της δεκαετίας του 1980, αλλά αυτή η δραστηριότητα βάζει φρένο στην καθαρή ανάπτυξη του στόλου ».

Γεωπολιτικές πιέσεις

Η αγορά δεξαμενόπλοιων τέθηκε υπό πρόσθετη πίεση μετά την εκ νέου επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν από τη διοίκηση Trump.

Μιλώντας για τις πιθανές συνέπειες των κυρώσεων στα δεξαμενόπλοια, ο Smith δήλωσε ότι οι εξαγωγές αργού από την Μέση Ανατολή δεν αναμένεται να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της MSI. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο Ιράν, αλλά υπάρχουν ευρύτεροι διαρθρωτικοί παράγοντες, οι οποίοι θα περιορίσουν επίσης τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από την περιοχή αυτή.

Ο Smith ανέφερε ότι ο βασικός παράγοντας είναι η συνέχιση της ανάπτυξης δυναμικού διύλισης, η οποία θα αντλήσει τοπική παραγωγή αργού πετρελαίου και πιέσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης ακατέργαστων εξαγωγών, αλλά θα στηρίξει τις εξαγωγές προϊόντων.
Σχολιάζοντας τις εντάσεις του εμπορίου ζυθοποιίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Smith δήλωσε ότι το εμπόριο αργού πετρελαίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το μεγαλύτερο θύμα ενός κλιμακωτού εμπορικού πολέμου.

“Είδαμε ορισμένα μέτρα που έλαβαν οι Κινέζοι εισαγωγείς, ιδιαίτερα η Unipec, οι οποίοι ανέστειλαν τις αμερικανικές εισαγωγές αργού πετρελαίου. Ωστόσο, ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα αρχίσουν εκ νέου αυτές τον Οκτώβριο μετά από διακοπή δύο μηνών. Για τις αγορές δεξαμενόπλοιων μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ήταν περιορισμένες », τόνισε.

“Οι αμερικανικές ροές προς την Ασία συνολικά δεν έχουν επιβραδυνθεί, παρά τις διαμάχες των ΗΠΑ με την Κίνα. Στην πραγματικότητα, έχουμε δει το αντίθετο στο τρίτο τρίμηνο με την αύξηση των ροών προς την Ινδία και την Ταϊβάν τον Αύγουστο. “

Διαβάστε ακόμα