Η Μεσόγειος θα γίνει η πέμπτη περιοχή ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου (ECA)

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC) που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στο Λονδίνο, συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα ώστε η Μεσόγειος να γίνει η πέμπτη περιοχή ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου (ECA).

Από την 1η Μαΐου 2025, η θαλάσσια λεκάνη που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική θα απαιτεί από όλα τα πλοία να χρησιμοποιούν καύσιμα με όριο περιεκτικότητας σε θείο μόλις 0,1%, σε αντίθεση με το τυπικό 0,5% που χρησιμοποιείται αυτή την στιγμή.

Αυτό είναι αποτέλεσμα μίας μακράς μάχης που κρατά για περισσότερα από 10 χρόνια από πολλούς δήμους όπως η Βαρκελώνη και η Μασσαλία για τον περιορισμό της ρύπανσης από τα πλοία.

Άλλες περιοχές ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα, την περιοχή της Βόρειας Αμερικής που καλύπτει καθορισμένες παράκτιες περιοχές ανοιχτά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά και την περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας των Ηνωμένων Πολιτειών γύρω από το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε ακόμα