Η Shell φεύγει από την Ολλανδία και αλλάζει όνομα

Η αγγλο-ολλανδική μεγάλη εταιρεία Shell ζητά την έγκριση των μετόχων για τη δημιουργία μιας ενιαίας γραμμής μετοχών, τη μεταφορά της φορολογικής της κατοικίας και των ανώτατων στελεχών της από την Ολλανδία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την αφαίρεση της Royal Dutch από το όνομά της.

Σύμφωνα με την πρόταση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Shell σκοπεύει να αλλάξει τη μετοχική της δομή για να δημιουργήσει μια ενιαία σειρά μετοχών, η οποία λέγεται ότι είναι πιο απλή για τους επενδυτές να κατανοήσουν και να αποτιμήσουν, και επίσης να ευθυγραμμίσει τη φορολογική της κατοικία με τη χώρα ίδρυσής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Shell έχει συσταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο με ολλανδική φορολογική κατοικία και διπλή μετοχική δομή από την ενοποίηση το 2005 της Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij και της Shell Transport and Trading Company υπό μια μητρική εταιρεία.

Εάν εγκριθεί στην επερχόμενη γενική συνέλευση στο Ρότερνταμ στις 10 Δεκεμβρίου, το σχέδιο θα οδηγήσει τη Shell να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο. Μετά την «απλοποίηση» της μετοχικής της δομής, η εταιρεία θα διατηρήσει τις μετοχές της στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. «Η τρέχουσα σύνθετη δομή μετοχών υπόκειται σε περιορισμούς και ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η κίνηση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου η ομάδα ακτιβιστών επενδυτών Third Point ζήτησε από τη Shell να χωρίσει τις δραστηριότητες της εταιρείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την υπόλοιπη επιχείρηση. Οι δραστηριότητες της Shell στην Ολλανδία δέχθηκαν πιέσεις φέτος, με το δικαστήριο της Χάγης να διατάσει την εταιρεία να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα και το ολλανδικό συνταξιοδοτικό ταμείο ABP να απορρίπτει όλα τα ορυκτά καύσιμα από το χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένης της Shell.

Όσον αφορά την αλλαγή του ονόματος, η Shell δήλωσε ότι αναμένει να μην πληροί πλέον τα πρότυπα για τη χρήση της ονομασίας Royal ως αποτέλεσμα των προγραμματισμένων προσαρμογών και πρότεινε την αλλαγή του ονόματος της εταιρείας από Royal Dutch Shell plc σε Shell plc.

Διαβάστε ακόμα