Η Βραζιλία προχωρά στη βύθιση αεροπλανοφόρου παρά τις διαμαρτυρίες (Βίντεο)

Το Πολεμικό Ναυτικό της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε ελεγχόμενη βύθιση του παροπλισμένου αεροπλανοφόρου NAe São Paulo στα ύδατα της Βραζιλίας. Αν και δεν θα αποκαλύψουν τον ακριβή χρόνο ή την τοποθεσία, αναμένεται ότι θα προχωρήσουν τάχιστα, αφού προειδοποίησαν ότι το πλοίο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο να χάσει τη ευστάθεια και την πλευστότητα του.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ διεξάγεται επίσης ένας πόλεμος λέξεων μεταξύ των Τούρκων διαλυτών και των αρχών της Βραζιλίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε επίσημη κοινή ανακοίνωση με τον Γενικό Εισαγγελέα και το Υπουργείο Άμυνας της χώρας, λέγοντας ότι λόγω της σοβαρής διάβρωσης του κύτους του πλοίου οι επισκευές θα είναι αδύνατες και ότι η βύθιση είναι αναπόφευκτη. Οι προσπάθειές του Πολεμικού Ναυτικού επιμένει ώστε να αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη βύθιση της πρώην ναυαρχίδας της χώρας που παροπλίστηκε το 2018.

Η θέση για τη βύθιση επιλέχθηκε επειδή παραμένει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Βραζιλίας, αλλά βρίσκεται εκτός περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών και είναι ελεύθερη από καταγεγραμμένα υποβρύχια καλώδια και δεν θα επηρεάσει έργα όπως αιολικά πάρκα. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε προηγουμένως μετακινήσει το ναυάγιο σε μια θέση σε απόσταση άνω των 215 μιλίων από τις ακτές, όπου το βάθος του ωκεανού είναι πάνω από 16.400 πόδια.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα που παρουσιάστηκαν και τον αυξανόμενο κίνδυνο που ενέχει το έργο της ρυμούλκησης, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών πλευστότητας του κύτους και του κινδύνου της μη ελεγχόμενης βύθισης, δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί οποιαδήποτε άλλη πορεία δράσης εκτός από την απόρριψη του κύτους, μέσω της προγραμματισμένης και ελεγχόμενης βύθισης”, έγραψαν στην κοινή δήλωση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό να εξετάσει άλλα σχέδια, ενώ το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας (Ibama) έγραψε για τον κίνδυνο σοβαρών περιβαλλοντικών ζημιών. Τάχθηκαν υπέρ της πρόσδεσης του πλοίου και της επισκευής του, καθώς και της αντιμετώπισης των ανησυχιών για τους ρύπους που βρίσκονται στο πλοίο, ώστε να προχωρήσει το αρχικό σχέδιο για πράσινη ανακύκλωση.

Πιστεύοντας ότι η βύθιση ήταν επικείμενη, πιθανώς την 1η Φεβρουαρίου, το Ομοσπονδιακό Δημόσιο Υπουργείο (MPF) και η Εισαγγελία της πολιτείας Pernambuco προσέφυγαν χθες στο δικαστήριο ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα. Το δικαστήριο ωστόσο αρνήθηκε το εύλογο της έκδοσης της προσωρινής διαταγής. Οι ομάδες φέρονται να αναλύουν κατά πόσον είναι δυνατή η άσκηση έφεσης.

Το Πολεμικό Ναυτικό στην ανακοίνωσή του προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία και στους διαλύτες λέγοντας ότι προσπάθησε να πράξει το σωστό, φροντίζοντας για την πράσινη ανακύκλωση. Ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία “απέσυρε μονομερώς τη συγκατάθεσή της” αφού το πλοίο βρισκόταν σε διαμετακόμιση για 22 ημέρες. Είπαν ότι μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού και την πώληση, το πλοίο είχε γίνει ευθύνη του Τούρκου αγοραστή. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι το NAe São Paulo παραμένει στην ευθύνη της Sok Denizcilik, η οποία το αγόρασε το 2021, παρόλο που το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε τον έλεγχο του πλοίου στις 20 Ιανουαρίου 2023.

“Μπροστά στην αδράνεια του πλοιοκτήτη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που καθορίζονται από την AMB (Ναυτιλιακή Αρχή της Βραζιλίας) και στην επικείμενη πιθανότητα εγκατάλειψης του κύτους στη θάλασσα”, το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι τον Ιανουάριο διενεργήθηκε νέα επιθεώρηση που έδειξε την ταχεία φθορά του κύτους με την αυξημένη εισροή νερού και 21 από τα διαμερίσματα του πλοίου είναι εκτεθειμένα. Υποστηρίζουν ότι οι τουρκικές εταιρείες απέτυχαν να εξασφαλίσουν σύμβαση λιμένα και επισκευής όταν το πλοίο έφτασε πίσω στη Βραζιλία και άφησαν την ασφάλιση P&I να λήξει.

Η Sok απάντησε με ανακοίνωσή της κατηγορώντας τους Βραζιλιάνους και λέγοντας ότι ενήργησε υπεύθυνα και έχει μακρά ιστορία στην πράσινη ανακύκλωση. Υποστηρίζουν ότι σε όλα τα λιμάνια και ναυπηγεία που ήταν σε θέση να δεχτούν το πλοίο προσέφεραν ακόμη και πλήρης πληρωμή εκ των προτέρων, αλλά το αρνήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Ναυτικού της Βραζιλίας. Σημειώνουν ότι το αεροπλανοφόρο ρυμουλκήθηκε κυκλικά στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών επί 100 ημέρες. Στις 6 Ιανουαρίου 2023, η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιο λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης σύμφωνα με την Sok.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ως Foch, αδελφό πλοίο του Clemenceau, είναι βαριά μολυσμένο με αμίαντο, PCB και άλλους πιθανούς ρύπους. Διαμαρτυρήθηκαν για τη βύθιση ως παραβίαση των διεθνών συνθηκών, αλλά αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις της τελευταίας στιγμής, το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να προχωρήσει ήδη από σήμερα στη βύθιση του NAe São Paulo βάζοντας τέλος στην κατάσταση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 όταν το πλοίο ρυμουλκήθηκε από το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Διαβάστε ακόμα