«Η 24ωρη απεργία στις 3 Σεπτέμβρη 2018 και τα δίκαια αιτήματά της να γίνουν υπόθεση των ίδιων των Ναυτεργατών»

Η Πανελλαδική απεργία των Ναυτεργατών στις 3 Σεπτέμβρη 2018 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας η οποία αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ΠΝΟ (σε αντίθεση με την πρόταση της ΠΕΝΕΝ αυτή να διεξαχθεί εντός του Αυγούστου) φαίνεται για άλλη μια φορά ότι αυτή τίθεται υπό αμφισβήτηση επειδή η υποχωρητική στάση της ΠΝΟ τροφοδοτεί την αδιαλλαξία τόσο των εφοπλιστών όσο και της κυβέρνησης και γίνονται συντονισμένες προσπάθειες αυτή να ακυρωθεί.

Ήδη ο ΣΕΕΝ, εκπρόσωποι τουριστικών πρακτόρων, ταξιδιωτικών γραφείων και διάφοροι τοπικοί περιφερειακοί και δημοτικοί παράγοντες παρεμβαίνουν εντονότατα επισείοντας τον δήθεν κίνδυνο που θα προκαλέσει η εξαγγελλόμενη 24ωρη απεργία των Ναυτεργατών στον τουρισμό και στην διακίνηση των επιβατών!!

Εάν πιστέψουμε την μαύρη προπαγάνδα τους, τις απειλές και το κλίμα πίεσης και κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργούν και διαμορφώνουν, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ένα φυσικό, σύνηθες φαινόμενο αυτών των καιρικών συνθηκών στις ελληνικές θάλασσες που θα λειτουργούσε ως απαγορευτικό για τα δρομολόγια των πλοίων για ένα 24ωρο ή δυο – τρεις μέρες θα οδηγούσε σε ναυάγιο και καταστροφή του τουρισμού και της ίδιας της χώρας μας!!! Πρόκειται για αθλιότητες του χειρίστου είδους!!

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση, οι εφοπλιστές και το υπόλοιπο πολιτικο – οικονομικό κατεστημένο μαζί με τοπικούς παράγοντες αναπτύσσουν παράλληλες πρωτοβουλίες να χτυπηθεί το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας των Ναυτεργατών και με τον τρόπο αυτό να επικρατήσει το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας αφού το καλοκαίρι θίγεται ο τουρισμός, τον χειμώνα θίγονται τα ευπαθή προϊόντα και πάντα επισείεται ο κίνδυνος αποκλεισμού των νησιών. Κατά συνέπεια η άσκηση του απεργιακού δικαιώματος των εργαζομένων, η διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους με αυτή την αντιδραστική αντίληψη οδηγείται μόνιμα σε καραντίνα και μια άτυπη απαγόρευση!!

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε όλο αυτό το αντιδραστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και στους κονδυλοφόρους των ΜΜΕ που από την μια παπαγαλίζουν καλλιεργώντας την κινδυνολογία και από την άλλη αποσιωπούν τις θέσεις των Ναυτεργατών, ότι το δικαίωμα της απεργίας δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριού για το ταξικό αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, η απεργία δεν θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων στα νησιά, αυτά θίγονται και στραπατσάρονται από την βάρβαρη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική πού θύματά της είναι τόσο οι Ναυτεργάτες όσο και οι εργαζόμενοι στα νησιά που ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις του τουρισμού και του επισιτισμού βιώνουν τις πιο απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες εργασίας με μισθούς πείνας!!

Αυτοί που σχεδιάζουν, οργανώνουν συντονίζουν και συστηματικά επιτίθενται σε κάθε απεργιακό αγώνα των Ναυτεργατών αντικειμενικά παίζουν το παιχνίδι της εκάστοτε κυβέρνησης και βάζουν πάνω από τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, τα δικά τους συντεχνιακά συμφέροντα!

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε και δημόσια ότι αυτή την υπονομευτική γραμμή στην απεργία των Ναυτεργατών στηρίζει και η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία αντί να προχωρήσει στην ουσιαστική οργάνωση και προετοιμασία της απεργίας, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ενημέρωση των Ναυτεργατών και την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, οδηγείται σε παρασκηνιακές συναντήσεις και επαφές, αναζητάει στηρίγματα στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι αυτή η απεργία αφορά δήθεν μόνο την ΣΣΕ βγάζοντας από το στόχαστρο βασικά – κεντρικά αιτήματα που αφορούν ακριβώς την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μετατρέπει τον Υπουργό Ε.Ν από υπόλογο για τα συσσωρευμένα Ναυτεργατικά προβλήματα σε δήθεν παράγοντα επίλυσης των αιτημάτων των ΣΣΕ.

Αυτή η χείριστη τακτική των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού μετά από μια παράτυπη συνάντηση ΥΕΝ – ΣΕΕΝ – ΠΝΟ (εν αγνοία της Διοίκησης της ΠΝΟ έδωσε την λαβή σε δηλώσεις του Υπουργού Ε.Ν ότι «η απεργία τελικά θα αποφευχθεί»!!! Και όχι μόνο αυτό, να θεωρήσει ως δικαίωμά του να τοποθετηθεί στο αίτημα της ΣΣΕ λέγοντας ότι πρέπει να δοθούν αυξήσεις «στο πλαίσιο ωστόσο των δυνατοτήτων που υπάρχουν».

Το μόνο που δεν έκανε ο πολυπράγμων κ. Κουρουμπλής ήταν να προσδιορίσει ο ίδιος το ποσοστό της αύξησης!!!

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ουδεμία απόφαση της Διοίκησης της ΠΝΟ υπάρχει να συναλλάσσεται και να παζαρεύει ο Γ.Γ Γ. Χαλάς στην υπόθεση των ΣΣΕ μόνος του, ώστε να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τα σοβαρά θεσμικά και εργασιακά προβλήματα των Ναυτεργατών και να παρέχει κάλυψη στην κυβέρνηση ώστε να εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής των ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

Και από την άλλη ο κ. Κουρουμπλής να σιωπά και να συγκαλύπτει τις ευθύνες του για όλα τα άλλα σοβαρά προβλήματα (εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά, απασχόληση) που η κυβέρνηση έχει συμβάλει τα μέγιστα αυτά να συντριβούν.

Πρόκειται για μια κατάπτυστη, επικίνδυνη και βαθύτατα απεργοσπαστική στάση που τινάζει στον αέρα την ίδια την απεργία και την ανάγκη να δοθούν επιτέλους σαφείς απαιτήσεις αλλά και λύσεις στα εργασιακά – κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα και ουσιαστικές αυξήσεις στις ΣΣΕ των Ναυτεργατών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ δίνει καθημερινά την μάχη μέσα στα καράβια με επισκέψεις και περιοδείες και συμβάλει με όλες τις δυνάμεις στην προετοιμασία και την αναγκαιότητα της απεργίας τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Ναυτεργατών, να την πάρουν στα δικά τους χέρια και να έχουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο για την πορεία, την εξέλιξη και την κλιμάκωσή της προκειμένου να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Διαβάστε ακόμα