Η νέα χρονιά ξεκινάει για όλες τις σχολές, πανεπιστήμια και φυσικά και για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού οι οποίες για ακόμα μία χρονιά θα δεχτούν εκατοντάδες σπουδαστές.
Πολλά ακούγονται, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια- κυρίως αυτά της κρίσης για την επιλογή ενός νέου να ακολουθήσει το επάγγελμα του ναυτικού. Οι απόψεις διίστανται κυρίως όταν βλέπουμε κάποιο νέο ο οποίος άριστη βαθμολογία και μόρια τα οποία μπορούσαν να τον στείλουν σε -θεωρητικά πάντα- καλύτερου επιπέδου σχολές.
Δυστυχώς οι πρώτοι καχύποπτοι στο παραπάνω σενάριο είμαστε εμείς, οι ίδιοι οι ναυτικοί, που τρέχουμε να κατακρίνουμε την απόφαση ενός πάρα πολύ καλού μαθητή να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα, μπαίνοντας στην ακαδημία εμπορικού ναυτικού. Και ναι, είμαι σχεδόν σίγουρος πλέον ότι το μεγαλύτερο ποσοστό που μπαίνει στην ακαδημία έχει σκοπό να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα και όχι π.χ. να πάει στο λιμενικό, όπως γινόταν τα προηγούμενα προ-κρίσης χρόνια.
Και γιατί δηλαδή ένας νέος είναι καλύτερο να ακολουθήσει μία στρατιωτική σχολή ή κάτι άλλο και όχι το ναυτικό επάγγελμα; Γνωρίζω ότι δεν θα πρέπει να τα παρουσιάζουμε εύκολα γιατί δεν είναι εύκολα, δεν θα πρέπει όμως να τα παρουσιάζουμε και όλα μαύρα. Το ναυτικό επάγγελμα είναι ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα και πιο σκληρά αλλά σίγουρα θα μας βοηθήσει να ζήσουμε αξιοπρεπέστατα την οικογένειες μας. Μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στο άρθρο Μάνα θα πάω στα καράβια για να δείτε μερικές από τις δυσκολίες αυτές.
Δυστυχώς στην Ελλάδα της κρίσης είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε την απόφαση ενός νέου να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα, χωρίς στην ουσία να σκεφτόμαστε ότι η ανεργία καλπάζει και ότι πάρα πολλά από τα παιδιά που τελείωσαν αξιόλογα πανεπιστήμια και ΤΕΙ δουλεύουν σε προσωρινές εποχιακές δουλειές χωρίς να εξασκήσουν αυτό για το οποίο σπούδασαν.
Δεν είναι λοιπόν κακό ένας αριστούχος μαθητής ο οποίος είχε επιλογή να πάει σε ένα πανεπιστήμιο, εν τέλει να επιλέγει τον δύσκολο δρόμο του ναυτικού επαγγέλματος, με σκοπό να εξασφαλίσει όσο είναι δυνατόν το μέλλον του. Κακό είναι να πάει να φοιτήσει σε κάποια άλλη σχολή και μετά από 4 χρόνια να μη βρίσκει δουλειά και να είναι άνεργος.
Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν τα παιδιά αυτά, αντί να βγαίνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σαν άλλοι φωστήρες να κατακρίνουμε τις αποφάσεις τους. Ίσα ίσα θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι μας τιμάει αυτό.
Εγώ από την μεριά μου να πω συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που επέλεξαν το ναυτικό επάγγελμα και κυρίως να σε αυτά που είχαν και άλλες επιλογές λόγω τις βαθμολογίας τους. Και φυσικά δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα η ζωή τους στα καράβια, οφείλουν όμως να παλέψουν όπως πάλεψαν οι ναυτικοί τις προηγούμενες δύσκολες δεκαετίες και όπως συνεχίζουν και παλεύουν ακόμα.