Η Δυτική Σαχάρα κέρδισε το επίμαχο φορτίο

Η Μαροκινή κρατική εταιρεία OCP αποφάσισε να μην υπερασπιστεί το κατασχεμένο φορτίο ορυκτών στη Νότια Αφρική. Ο Σαχράουι λαός καταγράφει επομένως μια εύκολη νίκη 5 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς καν να αρχίσει η δίκη για την κυριότητα των φωσφορικών ορυκτών.

Την 1η Μαΐου 2017, το ελληνικών συμφερόντων φορτηγό NM Cherry Blossom κρατήθηκε στο Πορτ Ελίζαμπεθ όπου έκανε στάση για ανεφοδιασμό στην πορεία του προς τη Νέα Ζηλανδία. Το φορτηγό μετέφερε 55.000 τόνους φωσφορικών ορυκτών από την κατεχόμενη Δυτική Σαχάρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν το 2002 στο συμπέρασμα ότι η όποια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Δυτικής Σαχάρας θα ήταν παράνομη χωρίς τη συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας. Ομοίως, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την περιοχή θα ήταν παράνομες ελλείψη αυτής της συναίνεσης. Παρόλ’ αυτά, το Μαρόκο, που καταλαμβάνει παράνομα μέρος της Δυτικής Σαχάρας από το 1975, συνέχισε τις εξαγωγές φωσφορικών ορυκτών. Το 2016, το Μαρόκο εισέπραξε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια από τη εξαγωγή τους.

Η Νέα Ζηλανδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής, με δυο συνεταιριστικές αγροτικές εταιρείες να κάνουν εισαγωγές από την επίμαχη περιοχή.

Στις 15 Ιουνίου, το Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής έκρινε ότι η υπόθεση για το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του φορτίου μπορεί να εκδικαστεί.

Η OCP ωστόσο, που υπερασπίζοταν κατά τη διαδικασία ότι είχε νόμιμα δικαιώματα επί του φορτίου, δήλωσε στις 13 Ιουλίου ότι δε θα συνεχίσει τη διεκδίκησή του. Θεωρεί επομένως χαμένο το 5 εκατομμυρίων δολαρίων φορτίο. Η αξία του ισοδυναμεί με το 15% περίπου του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας που λαμβάνουν οι πρόσφυγες από τη Δυτική Σαχάρα που εξαναγκάστηκαν σε φυγή κατά τη βάναυση Μαροκινή κατοχή. Η OCP εξέδωσε χτες μια ανακοίνωση σχετικά με την απόφασή της να αποσυρθεί.

“Το γεγονός ότι το Μαρόκο παραιτήθηκε αποδεικνύει πόσο αδύναμα χαρτιά διαθέτει. Με βάση το διεθνές δίκαιο, το Μαρόκο δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την περιοχή που κρατά υπό κατοχή. Είναι σαφές ότι δεν θα είχε κανένα κέρδος αν επέτρεπε σε ένα ανεξάρτητο δικαστήριο να εξετάσει τα πολιτικά του επιχειρήματα”, δήλωσε ο Davide Contini του Παρατηρητηρίου Φυσικών Πόρων της Δυτικής Σαχάρας.

“Είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα για το λαό της περιοχής και ελπίζουμε να είναι το πρώτο βήμα για τη διακοπή των βρώμικων εξαγωγών. Δεν πρέπει να πραγματοποιείται καμιά εξαγωγή φωσφόρου από την περιοχή όσο οι Σαχράουι αδυνατούν να εκφράσουν τη συναίνεσή τους όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο. Ελπίζουμε αυτή η υπόθεση να στείλει και ένα μήνυμα στους εισαγωγείς στη Νέα Ζηλανδία ή αλλού. Θα πρέπει να προμηθεύονται το φώσφορο που χρειάζονται από εδάφη που δεν είναι κλεμένα”, πρόσθεσε ο Contini.

Το μεγάλο φορτηγό πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο επί 73 μέρες. Από την 1η Μαΐου, μόνο ένα πλοίο με φωσfορικά ορυκτά έχει αποπλεύσει από τη Δυτική Σαχάρα, το επίσης ελληνόκτητο Common Spirit, που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία αυτή την εβδομάδα.

Δεν είναι άμεσα σαφές τι θα ακολουθήσει σε ό,τι αφορά το πλοίο και το φορτίο.

Διαβάστε ακόμα:
Υπό κράτηση ελληνικό πλοίο που μετέφερε φώσφορο από την Δυτική Σαχάρα
Υπέρ της Δυτικής Σαχάρας έκρινε το νοτιοαφρικάνικο δικαστήριο για το υπό κράτηση ελληνικό πλοίο

Διαβάστε ακόμα