Η ευημερία του πληρώματος και η ικανοποίηση των ναυτικών αυξάνονται, καθώς η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει επικεντρωθεί σε ορισμένα ζητήματα που προσδιορίζονται ως οι κύριες ανησυχίες για τους ναυτικούς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Seafarers Happiness Index.
Ενώ μεγάλο μέρος της προόδου σχετίζεται με τη χαλάρωση των περιορισμών που έχει επιφέρει η πανδημία του COVID-19, η χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση The Mission of Seafarers αναφέρει ότι υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση σε μια σειρά τομέων που συμβάλλουν στη συνολική βελτίωση της ευημερίας των ναυτικών.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Standard Club και της Idwal, αναφέρεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και δείχνει σύμφωνα με τους οργανισμούς ότι οι λύσεις του κλάδου για την αντιμετώπιση της ευημερίας των ναυτικών έχει επιτέλους αρχίσει να ανεβάζει το ηθικό και τη ικανοποίηση στο πλοίο.
Ο δείκτης ανέκαμψε αφού πρώτα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο, με τη συνολική ευημερία να μετράται στο 7,21 σε μια κλίμακα 10 μέχρι 5,85. Ανέφεραν ότι τα επίπεδα έχουν αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες.
«Είναι υπέροχο να βλέπουμε την ευτυχία των ναυτικών να αυξάνεται μετά από τα τόσο χαμηλά επίπεδα που ήταν στην τελευταία έκθεση του Δείκτη Ευτυχίας των Ναυτικών», δήλωσε ο Revd Canon Andrew Wright, Γενικός Γραμματέας του The Mission to Seafarers.
«Αν και ήταν δύο δύσκολα χρόνια, είναι ωραίο να βλέπουμε κάποια αισιοδοξία να επιστρέφει, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σκληρή δουλειά που έχει κάνει ο κλάδος για να κάνει τη ζωή καλύτερη και να ανεβάσει το πνεύμα στο πλοίο».
Η Mission to Seafarers προειδοποιεί επίσης ότι η ανάκαμψη στην ευτυχία των ναυτικών μπορεί εύκολα να χαθεί. Πιστεύουν ότι η βιομηχανία έχει ακόμη δρόμο μπροστά της, αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες και δεν μπορεί να αφήσει την προσοχή της στα ζητήματα που συμβάλλουν στην ευημερία του πληρώματος.
Η έκθεση αναφέρει ότι δύο βασικοί τομείς συμβάλλουν στη βελτίωση του δείκτη ευτυχίας και της ευημερίας του πληρώματος. Πολλά από αυτά που υπογραμμίζουν σχετίζονται με την πανδημία, αλλά επισημαίνουν επίσης τις προσπάθειες της διοίκησης να λάβει μέτρα για τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τους ναυτικούς κατά τις μεγάλες περιόδους στη θάλασσα.
«Οι ναυτικοί είναι σε θέση να κινούνται πιο ελεύθερα και έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα για το αν μπορούν να βγουν στη στεριά και πότε θα μπορέσουν στη συνέχεια να πάνε σπίτι τους. Αυτή η ελευθερία κινήσεων είχε εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στην ευτυχία των ναυτικών και καθώς τα επίπεδα εμβολιασμού αυξάνονται επίσης μεταξύ των πληρωμάτων, επιστρέφει μια αίσθηση σταθερότητας στη βιομηχανία», σύμφωνα με την έκθεση.
Γράφουν ότι έχει αναδυθεί μια αίσθηση σταθερότητας καθώς η πανδημία σταθεροποιήθηκε και οι χώρες έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις προσπάθειές τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Το γεγονός ότι η έξοδο στην ξηρά έχει αποκατασταθεί και με τις εγκαταστάσεις πρόνοιας ανοιχτές έχει συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης των ναυτικών. Η μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών όμως και η δυνατότητα των αλλαγών του πληρώματος έγκαιρα και με μεγαλύτερη κανονικότητα συνέβαλε στα μέγιστα στις βελτιώσεις.
«Τα δεδομένα από το 2ο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν ότι ο κλάδος βελτιώνεται στο να κάνει αλλαγές πληρώματων πιο τακτικά, με το 41 τοις εκατό των ναυτικών που βρίσκονται στο πλοίο για διάστημα μεταξύ ενός και τριών μόλις μηνών», σύμφωνα με την έκθεση.
Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει σαφής αντίκτυπος από την αύξηση των μισθών και τις άλλες τροποποιήσεις στη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας που θεσπίστηκε πρόσφατα. Επισημαίνουν επίσης την εστίαση σε κοινωνικές εκδηλώσεις που ενισχύουν το ηθικό, όπως εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, κουίζ, καραόκε, αθλήματα, μπάρμπεκιου και βραδιές ταινιών, και μαζί με τις βελτιωμένες επικοινωνίες, ώστε το πλήρωμα να διατηρεί συχνότερη επαφή με την οικογένεια και τους φίλους στο σπίτι.
«Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους μπορούν να βελτιωθούν, γι’ αυτό είναι τόσο κρίσιμο για τους οργανισμούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα για να ενισχύσουν την ευτυχία των ναυτικών και την ευημερία του πληρώματος», δήλωσε ο Wright.
«Όπως πάντα, υπάρχουν πολλά που μπορούμε να μάθουμε ακούγοντας κατευθείαν τους ναυτικούς για το πώς αισθάνονται για τη ζωή στη θάλασσα – τα θετικά και τα αρνητικά».
Ενώ εκτιμώνται οι προσπάθειες για την παροχή ανέσεων και εκδηλώσεων στα πλοία, η έκθεση υπογραμμίζει την έλλειψη χρόνου και τις προκλήσεις της εξισορρόπησης της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου.
Λένε ότι οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης συνεχίζουν να συγκρούονται και υπάρχουν ανησυχίες για το κόστος των επικοινωνιών. Αναρωτιούνται επίσης για την ποιότητα της υπηρεσίας που θα διατεθεί.
Η Mission to Seafarers προειδοποιεί επίσης ότι η ανάκαμψη στην ευτυχία των ναυτικών μπορεί εύκολα να χαθεί. Πιστεύουν ότι η βιομηχανία «έχει ακόμη δρόμο μπροστά της», αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες και δεν μπορεί να αφήσει την προσοχή της στα ζητήματα που συμβάλλουν στην ευημερία του πληρώματος.