Η ιστορία του ναυαγού που επέζησε 133 μέρες στη θάλασσα χωρίς προμήθειες

Ένα ταξίδι με πλοίο για τον Poon Lim μετατράπηκε σε εφιάλτη, καθώς παρέμεινε σε μια σχεδία στην ανοιχτή θάλασσα για 4 ολόκληρους μήνες. Μάλιστα, πρόκειται για τον άνθρωπο που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για το χρόνο που κατάφερε να επιζήσει στη θάλασσα χωρίς καθόλου προμήθειες.

Ο Lim ήταν ναύτης και υπηρετούσε ως επιμελητής σε βρετανικό πλοίο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού από το Κέιπ Τάουν προς το Σουρινάμ το Νοέμβριο του 1942, το πλοίο δέχθηκε επίθεση από ένα γερμανικό με δύο τορπίλες να το βυθίζουν μέσα σε λίγα λεπτά. Από τους συνολικά 53 άντρες που υπήρχαν πάνω σε αυτό ο μόνος που σώθηκε ήταν το Lim, ο οποίος κατάφερε να πηδήξει στη θάλασσα με ένα σωσίβιο πριν προλάβει το πλοίο να εκραγεί.

Όντας στη θάλασσα για δύο ώρες βρήκε μια τετράγωνη ξύλινη σχεδία δύο μέτρων με λίγες προμήθειες φαγητού και νερού. Ωστόσο, γρήγορα ξέμεινε από αυτές και με ένα καρφί από τη σχεδία και το σύρμα από το φακό του κατάφερε να φτιάξει ένα καλάμι ψαρέματος. Επίσης, έφτιαξε και ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι από το υλικό μιας κονσέρβας που είχε βρει στη σχεδία και συνέλεγε το νερό της βροχής στο ύφασμα του σωσίβιου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κολυμπήσει. Έτσι, έδεσε ένα σχοινί από τον καρπό του στη σχεδία, σε περίπτωση που έπεφτε στο νερό. Εντωμεταξύ, μια καταιγίδα έριξε από τη σχεδία τα ψάρια που είχε ψαρέψει και το νερό που είχε συλλέξει, με τον ίδιο να είναι σχεδόν μισοζώντανος. Ωστόσο, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να πεθάνει.

Κατάφερε να παραμείνει ζωντανός πιάνοντας ένα πουλί και πίνοντας το αίμα του, το οποίο τον ξεδίψασε αρκετά. Ήταν η στιγμή που παρατήρησε στον ορίζοντα της θάλασσας καρχαρίες. Δεν πανικοβλήθηκε. Αντιθέτως κατέστρωσε σχέδιο για να τους πιάσει.

Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα του πουλιού ως δόλωμα, κατάφερε να πιάσει έναν, ο οποίος του επιτέθηκε όσο τον τραβούσε προς τη σχεδία. Τελικά, τον θανάτωσε και ήπιε το αίμα του, ενώ έβαλε και το κρέας του να στεγνώνει.

Τότε είδε μερικά πλοία σχετικά κοντά του. Κανένα δεν τον βοήθησε, καθώς κατά την διάρκεια του πολέμου η σωτηρία ναυαγών και τραυματιών έκρυβε πολλές παγίδες. Πολλοί από αυτούς αργότερα αποδεικνύονταν κατάσκοποι. Τελικά, μετά από 133 μέρες στη θάλασσα σώθηκε από έναν Βραζιλιάνο ψαρά, έχοντας ήδη χάσει 9 κιλά.

Πέρασε τέσσερις εβδομάδες στο νοσοκομείο μέχρι να αναρρώσει και να ανακτήσει και πάλι τις δυνάμεις του. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν είχε περάσει τόσες μέρες στα ανοιχτά της θάλασσας, μόνος και αβοήθητος. Σχολιάζοντας το ρεκόρ του είχε πει χαρακτηριστικά «ελπίζω να μην χρειαστεί κανείς να το σπάσει».

Ο βασιλιάς Γεώργιος VI του απένειμε το μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μετά την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο Lim μετακόμισε στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο και έζησε εκεί μέχρι που πέθανε στο Μπρούκλιν τον Ιανουάριο του 1991.

Διαβάστε ακόμα