Η μέγιστη ποινή επιβλήθηκε στον υποπλοίαρχο του πλοίου κοντέινερ MSC Gayane για διακίνηση κοκαΐνης αξίας 1 δις δολαρίων!

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ επέβαλε τη μέγιστη ποινή φυλάκισης στον υποπλοίαρχο του πλοίο μεταφοράς κοντέινερ MSC Gayane για την διακίνησης κοκαΐνης το 2019. Ο αξιωματικός του πλοίου συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες σε αυτό που αποκαλούν μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ναρκωτικών στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι κατήγοροι δήλωσαν ότι ο υποπλοίαρχος κανόνισε την όλη επιχείρηση και σαν επικεφαλής στρατολόγησε και τα αλλά μέλη.

Ο υποπλοίαρχος, Μπόσκο Μάρκοβιτς, ηλικίας 39 ετών από το Μαυροβούνιο, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης σύμφωνα με την εφημερίδα The Philadelphia Inquirer. Οι προηγούμενες ποινές στην υπόθεση κυμαίνονταν μεταξύ δύο και έξι ετών. Συνελήφθησαν συνολικά οκτώ μέλη του πληρώματος, ο ανθυποπλοίαρχος, ο δόκιμος μηχανής, ο ηλεκτρολόγος, ο βοηθός ψυκτικού, δυο ναύτες και ο τέταρτος μηχανικός. που κυμαίνονται από τον επικεφαλής. Όσο αναφορά τον τέταρτο μηχανικό, Βλαντιμίρ Πέντα, ηλικίας 27 ετών από το Μαυροβούνιο, καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2021 σε πέντε χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση και για δύο χρόνια μετά θα βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης της δίκης στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια, ο βοηθός εισαγγελέα των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο υποπλοίαρχος ήταν σημαντικότατος για την επιχείρηση λαθρεμπορίου καθώς επίβλεπε τα πάντα σχετικά με την καθημερινή λειτουργία του πλοίου. Είχε στρατολογήσει και τα άλλα μέλη του πληρώματος και είχε επικοινωνήσει με τους Λατινοαμερικάνους που προμηθεύουν την κοκαΐνη, η οποία μεταφέρθηκε στο πλοίο σε σακούλες και κρύφτηκε ανάμεσα στα εμπορευματοκιβώτια.

Σε προηγούμενες ακροάσεις, οι ομοσπονδιακοί δικηγόροι περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο το πλοίο κανόνισε με ανθρώπους στην στεριά, και τους ενημέρωνε για την θέση του όπως και το ακριβές σημείο του ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοκαΐνη μεταφέρθηκε στο πλοίο σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ του Περού και του Παναμά. Τέτοιες τεράστιες ποσότητες μεταφέρθηκαν στο πλοίο και ανέφεραν ότι χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί ο γερανός για την φόρτωση των σακουλών από τα σκάφη που την μετέφεραν.

Οι Ομοσπονδιακοί πράκτορες ανακάλυψαν τελικά 20 τόνους κοκαΐνης αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων κατά τη διάρκεια επιδρομής στο πλοίο κοντέινερ στη Φιλαδέλφεια στις 17 Ιουνίου 2019. Η κοκαΐνη προοριζόταν για το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Ο Μάροβιτς και όλοι όσοι συμμετείχαν του είναι ένοχοι, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το ρόλο του στην επιχείρηση. Στην υπεράσπισή του, οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι προσλήφθηκε από ανώνυμα μέλη του καρτέλ ναρκωτικών ενώ ήταν στο σπίτι με υποσχέση να πάρει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, για την ολοκλήρωση της επιχείρησης του λαθρεμπορίου της κοκαΐνης. Κατά την δίκη του τέταρτου μηχανικού την άνοιξη, υποστήριξε ότι είχε απειληθεί και φοβόταν για την ασφάλεια της οικογένειάς του εάν δεν συμφωνούσε να συμμετάσχει στην επιχείρηση.

Η MSC δεν κατηγορήθηκε για το λαθρεμπόριο, ενώ την άνοιξη δήλωσε ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για βελτιώσεις ασφαλείας σε όλες τις δραστηριότητές της.

Διαβάστε ακόμα