Η Sea Shepherd οργανώνει την 11η Εκστρατεία Προστασίας Φάλαινας στην Ανταρκτική

japan_whale_program

Φέτος το Δεκέμβριο, η περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd Global σχεδιάζει να στείλει τα σκάφη της στην Ανταρκτική για την 11η εκστρατεία προστασίας φάλαινας.

Η Sea Shepherd ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει την καμπάνια Επιχείρηση Νέμεσις ώστε να προστατεύσει τις ρυγχοφάλαινες στο διεθνώς αναγνωρισμένο καταφύγιο φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό.

Η κίνησή αυτή αποφασίστηκε μετά τον θάνατο 333 φαλαινών κατά την τελευταία Ιαπωνική “ερευνητική αποστολή” στον Ανταρκτικό Ωκεανό νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

“Αν δε μπορούμε να σταματήσουμε το κυνήγι φαλαινών σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καταφύγιο, κατά παραβίαση τόσο της Αυστραλιανής όσο και της διεθνούς νομοθεσίας, τότε τι ελπίδα έχουμε για την προστασία των ωκεανών του κόσμου;”, δήλωσε ο διευθυντής της Sea Shepherd Australia, Jeff Hansen. “Πρέπει να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε τις φάλαινες με ό,τι μέσο έχουμε στη διάθεσή μας”, πρόσθεσε.

Το Δεκέμβριο του 2015, η Ιαπωνία έστειλε τον φαλαινοθηρικό της στόλο στον Νότιο Ωκεανό με στόχο να θανατώσει 333 φάλαινες “για επιστημονικούς ερευνητικούς σκοπούς”, παρά την δημόσια κατακραυγή. Το 2014 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι το εν λόγω πρόγραμμα της Ιαπωνία στην Ανταρκτική δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα, παρά τους Ιαπωνικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο.

Παρόλα αυτά, η Ιαπωνία αργότερα ανακοίνωσε ένα αναθεωρημένο ερευνητικό πρόγραμμα που περιελάμβανε τη θανάτωση 4.000 φαλαινών σε διάστημα 12 χρόνων.

Απογοητευμένη από την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας, η Sea Shepherd Global ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το νέο της σκάφος περιπολίας MV Ocean Warrior, το οποίο θα φτάσει στην Αυστραλία στο τέλος του χρόνου για να υποβληθεί στις τελευταίες προπαρασκευαστικές εργασίες για την καμπάνια του 2016/2017.

“Για πρώτη φορά έχουμε την ταχύτητα για να προλάβουμε τα Ιαπωνικά αλιευτικά πλοία, γνωρίζοντας ότι αυτός μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την διάσωση των φαλαινών στον Νότιο Ωκεανό”, δήλωσε ο CEO της Sea Shepherd Global καπετάνιος Alex Cornelissen.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προηγούμενες 10 εκστρατείες στην Ανταρκτική έχουν ήδη σώσει τη ζωή 5.000 φαλαινών.

Διαβάστε επίσης: 1 εκατ. πρόστιμο σε φαλαινοθηρική μετά από βίντεο ντοκουμέντο (video)

Διαβάστε ακόμα