IMB: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 χρόνων τα συνολικά περιστατικά πειρατείας – Αύξηση στη Σιγκαπούρη και στο Περού

Η πειρατεία και οι ένοπλες ληστείες πλοίων και των πληρωμάτων τους έφτασαν σε χαμηλό σχεδόν 30 ετών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου ICC (IMB). Ωστόσο, προειδοποιεί ώστε να μην υπάρξει εφησυχασμός, λέγοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για την καταπολέμηση της πειρατείας και αναδεικνύει μερικές περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Ο Κόλπος της Γουινέας, που είναι η θαλάσσια περιοχή που είχε τη μεγαλύτερη προσοχή στο παρελθόν, παρουσιάζει τώρα ισχυρές μειώσεις σε όλες τις μορφές εγκληματικότητας. Το IMB αναφέρει μόλις 28 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με τα 46 για την ίδια περίοδο το 2020. Κυρίως, λέει το IMB, η Νιγηρία ανέφερε μόνο τέσσερα περιστατικά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με 17 το 2020 και 41 το 2018.

Οι αναφορές για απαγωγές πληρωμάτων στον Κόλπο της Γουινέας έχουν επίσης μειωθεί με μια μόνο απαγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2021, έναντι 31 ανθρώπων που είχαν απαχθεί σε πέντε ξεχωριστά περιστατικά κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ο οργανισμός αναφέρει επίσης ότι όλα τα περιστατικά του τρίτου τριμήνου το 2021 ήταν επίσης εναντίον πλοίων σε αγκυροβόλια λιμένων σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν ο μέσος όρος των απαγωγών ήταν σε απόσταση περίπου 100 ναυτικά μίλια από την στεριά.

«Χαιρετίζουμε τη μείωση των επιθέσεων πειρατείας και ένοπλων ληστειών στον Κόλπο της Γουινέας και τις προσπάθειες των ναυτικών αρχών στην περιοχή», δήλωσε ο Michael Howlett, Διευθυντής στο Διεθνές Ναυτικό Γραφείο ICC. «Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν συνεχείς προσπάθειες για να διασφαλιστεί η συνεχής ασφάλεια των ναυτικών καθώς μεταφέρουν βασικά αγαθά σε όλη την περιοχή. Τα παράκτια κράτη πρέπει να διπλασιάσουν τον συντονισμό και τα μέτρα ασφαλείας τους για να διασφαλίσουν ότι τα περιστατικά πειρατείας και ληστείας θα συνεχίσουν να μειώνονται ».

Το IMB τόνισε επίσης ότι υπάρχει αισθητή μείωση του αριθμού των περιστατικών στα ύδατα της Ινδονησίας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι μόνο έξι περιστατικά χαμηλού επιπέδου αναφέρθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, σε σύγκριση με τα 23 περιστατικά την ίδια περίοδο το 2020. «Αυτό είναι το χαμηλότερο σύνολο περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας στα ύδατα της Ινδονησίας από το 1993», γράφει το IMB επαινώντας τις πολιτικές και τα μέτρα προληπτικής αντίδρασης που εφαρμόζει η ινδονησιακή ναυτική αστυνομία.

Ενώ η έκθεση υπογραμμίζει τεράστιες βελτιώσεις σε μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές, σημειώνει επίσης τα ανησυχητικά σημάδια που υπάρχουν στα Στενά της Σιγκαπούρης και στα ανοικτά των ακτών του Περού. Στα Στενά της Σιγκαπούρης αναφέρθηκαν 20 περιστατικά ένοπλης ληστείας, ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε από το 1991. Τα αναφερόμενα περιστατικά αυξάνονται από 15 το 2020 και μόνο ένα περιστατικό το 2019. Ενώ αυτές οι επιθέσεις είναι χαμηλού επιπέδου και ευκαιριακές, το IMB προειδοποιεί ότι οι δράστες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και είναι μία απειλή για τους ναυτικούς και τα πλοία. Σε τέσσερα περιστατικά, το πλήρωμα είτε απειλήθηκε, είτε επιτέθηκε, είτε τραυματίστηκε.

Το αγκυροβόλιο Callao Anchorage στο Περού είναι μια ακόμη περιοχή που παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητας της πειρατείας με 15 περιστατικά που αναφέρθηκαν το 2021, το μεγαλύτερο αριθμό από το 1991. Όπως και με τα Στενά της Σιγκαπούρης, αυτά τα περιστατικά είναι κλοπές χαμηλού επιπέδου με το 60% από αυτά να αναφέρονται ότι ήταν επιθέσεις με μαχαίρια. Το IMB, ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι επιτιθέμενοι στην περιοχή έχουν την ικανότητα να πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις. Τρία μέλη του πληρώματος απήχησαν και ένα δέχτηκε επίθεση ή απειλήθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τάση δείχνει μεγάλη βελτίωση με συνολικά 97 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας για τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, από 132 που ήταν πριν από ένα χρόνο. Τα επίπεδα του 2021 είναι τα χαμηλότερα που έχουν αναφερθεί από το 1994. Η έκθεση του 2021, ωστόσο, λέει ότι 85 από τα περιστατικά εμπεριείχαν επιβίβαση σε πλοία, ενώ έγιναν εννέα επιπλέον προσπάθειες και δύο πλοία δέχτηκαν πυρά. Μόνο ένα πλοίο καταλήφθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Ενώ τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, η βία εναντίον των ναυτικών συνεχίστηκε. Συνολικά 51 μέλη του πληρώματος απήχθησαν, οκτώ κρατήθηκαν όμηροι, πέντε απειλήθηκαν, τρεις τραυματίστηκαν, δύο δέχτηκαν επίθεση και ένας σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του IMB.

Τα φορτηγά πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου δέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων με 34 περιστατικά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, αλλά και τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχτηκαν εξίσου επιθέσεις με 22 και 24 επιθέσεις να αναφέρονται σε κάθε κατηγορία πλοίων αντίστοιχα. Ομοίως, η έκθεση αναφέρει ότι τα αγκυροβολημένα πλοία ήταν πιο συχνά στόχος των επιθέσεων με 50 περιστατικά έναντι 40 για πλοία που βρίσκονταν εν πλω. Μόνο επτά πλοία που ήταν προσδεμένα σε κάποιο ντόκο ανέφεραν επιθέσεις.

Παρά τα αισιόδοξα αυτά στοιχεία, το IMB προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος για τα πληρώματα παραμένει υψηλός, ειδικά σε περιοχές όπως ο Κόλπος της Γουινέας. Τόνισαν την προσπάθεια να διατηρηθούν οι προσπάθειες καθώς και τη διαρκή ανάγκη για έγκαιρη αναφορά όλων των περιστατικών.

Διαβάστε ακόμα