Ιρανικές ρουκέτες δίπλα σε αμερικάνικο αεροπλανοφόρο στα Στενά του Ορμούζ (video)

iran_rockets_strait_Hormuz
“Άναψαν τα αίματα” πάλι στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιραν, μετά τη δημοσιοποίηση το Σάββατο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ασπρόμαυρου βίντεο που τραβήχτηκε από ένα Αμερικάνικο ελικόπτερο και δείχνει ένα Ιρανικό πολεμικό σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης να εκτοξεύει διάσπαρτες ρουκέτες στις 26 Δεκεμβρίου σε περιοχή κοντά σε πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman, στα Στενά του Ορμούζ.

Το Ιράν από την πλευρά του στις 31 Δεκεμβρίου αρνήθηκε ότι πλοία των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ρουκέτες, με εκπρόσωπο του να αποδίδει την “ψευδή” καταγγελία των ΗΠΑ σε κάτι αντίστοιχο “ψυχολογικού πολέμου”.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα υπέρυθρα πλάνα ραντάρ έδειξαν ένα ιρανικό “ταχύπλοο παράκτιο πολεμικό σκάφος”, να εκτοξεύει αρκετές ρουκέτες στις 26 Δεκεμβρίου “πολύ κοντά” στο Truman, όπως και στο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Bulkeley, στη γαλλική ναυτική φρεγάτα FS Provence και σε άλλα εμπορικά πλοία στο πολυσύχναστο αυτό ναυτικό πέρασμα.

Ακολουθεί το επίμαχο βίντεο:

Η διένεξη αυτή καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, παρά την περσινή διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το βίντεο, που τραβήχτηκε από ένα ελικόπτερο Seahawk, διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το Πολεμικό Ναυτικό ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν “μέσα σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη λωρίδα θαλάσσιας κυκλοφορίας”, καθώς το Truman και τα άλλα πλοία περνούσαν από τα στενά του Ορμούζ κατευθυνόμενα προς τον Κόλπο.

Ο στρατός των ΗΠΑ στις 29/12 προχώρησε στη δημοσιοποίηση του περιστατικού. Ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αποκάλεσε τότε τις ιρανικές ενέργειες “ιδιαίτερα προκλητικές, επικύνδυνες και αντιεπαγγελματικές” και ανέφερε ότι δημιουργούν αμφιβολίες για τη δέσμευση του Ιράν στην ασφάλεια του ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο καναλιού.

Η Κεντρική Διοίκηση, δήλωσε επίσης πως το Ιράν είχε δώσει μόλις 23 λεπτά χρονικό περιθώριο πριν κοινοποιήσει την πρόθεσή του να εξαπολύσει ρουκέτες. Ανέφερε ότι το Truman και τα άλλα δύο πολεμικά πλοία ήταν μέρος των υπό αμερικάνικη ηγεσία δυνάμεων υποστήριξης των αεροπορικών επιδρομών κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο για την κατάργηση ορισμένων κυρώσεων των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ στην Τεχεράνη, σε αντάλλαγμα για την αποδοχή από το Ιράν περιορισμών στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Όμως οι εξελίξεις στον πόλεμο “όλων με όλους” στη Συρία, όπου το Ιράν στηρίζει μαζί με τη Ρωσία τις δυνάμεις του Άσαντ, δε φαίνεται να ευνοούν την προσέγγιση των δύο χωρών, αλλά το αντίθετο…

Διαβάστε ακόμα