Ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 4 κατευθύνεται απειλητικά προς την Χαβάη

Οι κάτοικοι της Χαβάης που ήδη ανησυχούν από τις εκρήξεις από το ηφαίστειο Kilauea έχουν να ανησυχούν και για τον τυφώνα Lane, ο οποίος έφερε στην αλυσίδα των νησιών των ΗΠΑ μεγάλους ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις με πιθανότητα να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Αν και ο τυφώνας αποδυνάμωσε ελαφρώς καθώς περιστρέφεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, παραμένει μια καταιγίδα κατηγορίας 4, η δεύτερη ισχυρότερη στην κλίμακα έντασης ανέμου Saffir-Simpson των πέντε βαθμίδων, σύμφωνα με το Κέντρο κυκλώνων του Ειρηνικού των Η.Π.Α.

“Το κέντρο της Lane θα πλησιάσει επικίνδυνα κοντά στα νησιά την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο”, δήλωσε το κέντρο. “Οι επιπτώσεις που απειλούν τη ζωή είναι πιθανές σε ορισμένες περιοχές καθώς ο τυφώνας θα βρίσκεται πιο κοντά στα νησιά.”

Η Lane ήταν περίπου 315 μίλια (505 χλμ.) Νότια της Kailua-Kona της Χαβάης, σύμφωνα με προβλέψεις των ΗΠΑ. Αναμενόταν να ξεκινήσει μια στροφή προς τα βορειοδυτικά του νησιού αργότερα την Τετάρτη, ακολουθούμενη από μια στροφή προς βορειο-βορειοδυτικά την Πέμπτη.

Η βροχή που θα πέσει θα μπορούσε να είναι έως και 50 εκατοστά πάνω από τα τμήματα του αρχιπελάγους, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

“Ο πρόεδρος ανησυχεί βαθύτατα για την ευημερία όλων των κατοίκων της Χαβάης και έχει δώσει οδηγίες στους υπαλλήλους της FEMA και της διοίκησης να παραμείνουν σε στενό συντονισμό με το κράτος της Χαβάης και να είναι έτοιμοι να τους υποστηρίξουν σε ό, τι χρειάζονται”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σαρά Σάντερς στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης έκτακτης ανάγκης (FEMA) δήλωσε στην ιστοσελίδα της ότι παρακολουθεί στενά την πρόοδο της καταιγίδας.

Τα πλοία και τα υποβρύχια των ναυτικών του Ηνωμένου Βασιλείου με έδρα τη Χαβάη κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το λιμάνι, μια συνήθης πρακτική ως προσέγγιση ενός τυφώνα για την αποφυγή ενδεχόμενων ζημιών.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης David Ige εξέδωσε έκτακτη διακήρυξη για την καταιγίδα και δήλωσε ότι τα κρατικά γραφεία και τα δημόσια και τα δημόσια σχολεία θα έκλειναν μέχρι την επόμενη ειδοποίηση.

“Ο τυφώνας Lane δεν είναι ένας καλοπροαίρετος τυφώνας”, δήλωσε ο κυβερνήτης στην έκτακτη διακήρυξή του. “Δεν έχω δει τόσο δραματικές αλλαγές στο κομμάτι πρόβλεψης όπως έχω δει με αυτήν την καταιγίδα. Καλώ τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτήν την απειλή και να προετοιμαστούν για σημαντικό αντίκτυπο ».

Η ισχυρότερη θύελλα που καταγράφηκε στη Χαβάη ήταν ο τυφώνας Iniki, κατηγορίας 4 που κατέληξε στην ξηρά στο νησί Kauai στις 11 Σεπτεμβρίου 1992, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία NOAA. Σκότωσε έξι άτομα και κατέστρεψε περισσότερα από 14.000 σπίτια.

Διαβάστε ακόμα