Η Κένυα έγινε η 13η χώρα που υπέγραψε της τροποποίηση της Τζέντα στον Κώδικα Συμπεριφοράς του Τζιμπουτί (Jeddah Amendment to the Djibouti Code of Conduct) – το μέσο που αναπτύχθηκε και υιοθετήθηκε από τις χώρες του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού και του Κόλπου του Άντεν, αποτελώντας τον βασικό παράγοντα στην καταστολή της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στην περιοχή.
Οι Κομόρες, το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Ιορδανία, η Κένυα, η Μαδαγασκάρη, οι Μαλδίβες, η Μοζαμβίκη, η Σαουδική Αραβία, οι Σεϋχέλλες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τανζανία και η Υεμένη είναι άλλες χώρες που την υπογράφουν.
Η τροπολογία επέκτεινε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του κώδικα του Τζιμπουτί όταν εγκρίθηκε σε συνεδρίαση υψηλού επιπέδου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας τον Ιανουάριο του 2017.
Καλύπτει μέτρα για την εξάλειψη σειράς παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η πειρατεία, η εμπορία όπλων, η εμπορία ναρκωτικών, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, η παράνομη αποθήκευση πετρελαίου, η κλοπή αργού πετρελαίου, το trafficking, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και η παράνομη απόρριψη τοξικών αποβλήτων.
Ο Lazarus Ombai Amayo, Ύπατος Αρμοστής της Κένυας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κένυας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), επικύρωσε την αποδοχή του κώδικα από την Κένυα στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο.
Ο Κώδικας Συμπεριφοράς του Τζιμπουτί, ο οποίος έχει συμβάλει στην καταστολή της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των πλοίων στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό και στον Κόλπο του Άντεν, έχει διευρύνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του ώστε να καλύπτει και άλλες παράνομες θαλάσσιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και της παράνομης αλιείας.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση των απαγωγών από την πειρατεία για το 2016- Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά