Η τοποθέτηση πλοίων στη μαύρη λίστα από την OFAC και την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου ήταν επιτυχής στο να σταματήσουν να ανήκουν στον στόλο των πλοίων που εξάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στις συνολικές εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου, με περισσότερα νέα πλοία να αναπληρώνουν το κενό.
Οι κυρώσεις στις εξαγωγές Ρωσικού πετρελαίου και οι απαγορεύσεις εισαγωγής του από χώρες της ΕΕ έχουν αναδιαμορφώσει τις ροές πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή του ανώτατου ορίου τιμών.
Η μείωση των ροών προς την Ευρώπη και η αύξηση προς την Ασία, ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία, αύξησε τη ναυτιλιακή ζήτηση, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του «σκιώδους στόλου», ένας χαλαρός όρος για τον στόλο πλοίων που λειτουργούν με πρωταρχική πρόθεση τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα πλοία έχουν υιοθετήσει κάποιες τακτικές για να κρύψουν την προέλευση του φορτίου ή την φόρτωση του πάνω από το ανώτατο όριο τιμής. Τέτοιες είναι η μετάγγιση και μεταφορά από πλοίο σε πλοίο. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 50 πλοία έχουν μπει στη μαύρη λίστα τα τελευταία δύο χρόνια από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο στόλος των πλοίων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις αντιπροσώπευε το 8% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου σε τόνο-μίλια και το 13% των εξαγωγών πριν από τις κυρώσεις. Αυτό έχει πέσει κοντά στο μηδέν τους τελευταίους μήνες, υποδεικνύοντας ότι οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει την ικανότητα αυτών των πλοίων μεταφέρουν πετρέλαιο.
Ωστόσο, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου δεν επηρεάστηκαν, με τις εξαγωγές αργού να αυξάνονται φέτος. Τα πλοία που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις μεταφέρουν τώρα ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου, αποδεικνύοντας μια στρατηγική αλλαγή για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυρώσεων.
Παρά το αυξημένο κόστος υλικοτεχνικής υποστήριξης και τις πιθανές μειώσεις εσόδων λόγω των υψηλότερων ναύλων και των εκπτώσεων για το αργό πετρελαίου και τα παράγωγα του, η Ρωσία, με την υποστήριξη του σκιώδους στόλου, κατάφερε να διατηρήσει τις εξαγωγές της.
Συγκρίνοντας τις δραστηριότητες πριν και μετά την επιβολή κυρώσεων, τα πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν δει σημαντική μείωση στην ικανότητά τους να εμπορεύονται.
Οι κυρώσεις στα πλοία εφαρμόστηκαν κατά παρτίδες τα τελευταία δύο χρόνια, με τις περισσότερες να έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο. Η ανάλυση της εμπορικής τους συμπεριφοράς κατά τους τρεις μήνες πριν και μετά την επιβολή κυρώσεων σε κάθε πλοίο δείχνει έντονη μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Αυτή η μετατόπιση, μαζί με την αύξηση των όγκων που μεταφέρονται από πλοία που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, υπογραμμίζει έναν αντισταθμιστικό μηχανισμό στα παγκόσμια δίκτυα εμπορίου πετρελαίου.
Η ανάλυση των τον μιλίων των πλοίων με την πάροδο του χρόνου αποκαλύπτει ότι δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, σημειώνοντας απότομες μειώσεις μετά τις κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο των περιορισμών. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου είναι εμφανής, καθώς τα μη εγκεκριμένα πλοία έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους, αντισταθμίζοντας την αδράνεια του στόλου που υπόκειται σε κυρώσεις.
Οι κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια που σχετίζονται με ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις εξαγωγές, έτσι για τη ρωσική οικονομία και τα ρωσικά έσοδα από εξαγωγές πετρελαίου, καθώς παραμένει ένας μεγάλος και στόλος πλοίων ο οποίος είναι διαθέσιμος και μπορεί να φορτώσει από τη Ρωσία ακόμη και με πολιτική ανώτατων τιμών.