Πειραιάς
34°C

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν πρέπει να παραβλέψει τον άνθρωπο πίσω από τους νέους κανονισμούς

Δημοσιεύθηκε στις

23/05/2025

από

κανονιστική συμμόρφωση στη ναυτιλία και ανθρώπινος παράγοντας

Η κανονιστική συμμόρφωση στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι κρίσιμη, αλλά μήπως ξεχνάμε τον ανθρώπινο παράγοντα; Τι προτείνει ο Όμιλος Columbia.

Κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε τα πρόσωπα πίσω από το εργατικό μας δυναμικό, καθώς οι εταιρείες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένες στη συμμόρφωση, γράφει η Claudia Paschkewitz, διευθύντρια βιωσιμότητας και ποικιλομορφίας του Ομίλου Columbia.

Η κανονιστική συμμόρφωση είναι μια κρίσιμη πτυχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας που διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πληρωμάτων και των πλοίων. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον κλάδο με τις εξελίξεις στην ψηφιοποίηση, την εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, αλλά και τη μετάβαση προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Ο ρόλος των κανονισμών δεν πρέπει να υποτιμάται. Χρησιμεύουν ως ισχυρή βάση για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα και σημαίνουν ότι οι οργανισμοί αποφεύγουν τυχόν νομικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν. Από τους τελευταίους κανονισμούς του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), όπως η SOLAS, έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτοί οι κανονισμοί είναι κρίσιμοι για να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία προσαρμόζεται στις προκλήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Ενώ αυτές οι εξελίξεις είναι απαραίτητες, είναι αποτελεσματικές μόνο εάν σχεδιαστούν με γνώμονα τους ανθρώπους που τις ακολουθούν. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κλάδος κινδυνεύει να γίνει τόσο δογματικός με τους κανονισμούς και τη συμμόρφωση που θα μπορούσε να χάσει από τα μάτια του τους ανθρώπους που επηρεάζονται περισσότερο από αυτούς.

Κάθε πολιτική τελικά βασίζεται στους ανθρώπους που υποχρεούνται να κατανοούν, να εφαρμόζουν και να ακολουθούν τις οδηγίες. Τα μέλη του πληρώματος και άλλοι επαγγελματίες στον χώρο της ναυτιλίας αναμένεται να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Ωστόσο, καθώς ο κλάδος αυστηροποιεί τους κανονισμούς, κινδυνεύει να αποστασιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τους επιδιωκόμενους στόχους του. Αυτό που φαίνεται απλό στα χαρτιά μπορεί να καταλήξει να επιβαρύνει σοβαρά όσους υποχρεούνται να τους ακολουθούν.

Χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση ή υποστήριξη, οι κανονισμοί μπορεί να φαίνονται περίπλοκοι και επαχθείς για όσους είναι υποχρεωμένοι να τους εκτελούν. Τα πληρώματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή συχνά αισθάνονται ότι έχουν σχεδιαστεί χωρίς τη συμβολή ή την έγκρισή τους, αφήνοντάς τα να αισθάνονται απογοητευμένα και υπερφορτωμένα. Είναι σημαντικό οι κανονισμοί να υποστηρίζουν και να παρακινούν τους ανθρώπους, αντί απλώς να προσθέτουν πίεση σε αυτούς.

Στον Όμιλο Columbia, ενσωματώνουμε κανονιστικές αλλαγές στις δραστηριότητές μας μέσω της προληπτικής εμπλοκής του πληρώματος, της συνεχούς εκπαίδευσης και των ανοιχτών συστημάτων αναφοράς – διασφαλίζοντας ότι η συμμόρφωση δεν επιβάλλεται μόνο, αλλά κατανοείται, υποστηρίζεται και εστιάζει στον άνθρωπο.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν πρέπει να παραβλέψει τον άνθρωπο πίσω από τους νέους κανονισμούς

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι κανονισμοί πρέπει να αγνοούνται. Αντιθέτως, είναι απαραίτητοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του κλάδου και, τελικά, για τον πλανήτη. Αυτοί οι κανονισμοί πρέπει να διαμορφωθούν με τρόπο που να τους καθιστά προσβάσιμους και διαχειρίσιμους για όσους επηρεάζονται άμεσα. Η εκπαίδευση και η καθοδήγηση είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες γύρω από την ναυτιλία είναι εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούν σε αυτά τα νέα πρότυπα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η απόφαση Omnibus CSRD αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι κανονισμοί πρέπει και μπορούν να εξελιχθούν. Ενώ το κίνητρο ήταν η ενίσχυση της διαφάνειας και η διασφάλιση ότι οι εταιρείες λογοδοτούν για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, έχει δεχθεί κριτική για τη δημιουργία πρόσθετων επιβαρύνσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις. Εάν ένας κανόνας δυσκολεύει τα πράγματα αντί να βοηθάει, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι κανονισμοί παραμένουν χρήσιμοι και πρακτικοί για τους ανθρώπους που επηρεάζουν, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν τον σκοπό τους.

Η επιτυχία μιας πολιτικής εξαρτάται τελικά από τον βαθμό στον οποίο εκτελείται. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας για πλήρη συμμόρφωση και του πόσο ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό για όσους αναμένεται να την ακολουθήσουν.

Θα πρέπει επίσης να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε τους κανονισμούς εάν αποδειχθούν ότι περισσότερο εμποδίζουν παρά βοήθεια. Η απόφαση Omnibus CSRD αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του πώς οι κανονισμοί πρέπει να προσαρμοστούν. Εάν ένας κανονισμός δυσχεραίνει τα πράγματα αντί να βοηθάει, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, οι κανονισμοί παραμένουν χρήσιμοι και πρακτικοί για τα άτομα που επηρεάζουν, ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν τον σκοπό τους.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C