Καπετάνιοι και πληρώματα στην πρώτη γραμμή του πυρός! (Photos + Video)

Άμα δεν έχεις πυροσβεστική (γιατί την έχει αφήσει χωρίς σχέδια, χωρίς συντήρηση και χωρίς υλικά σύμφωνα με δημόσια καταγγελία πριν λίγες μέρες των πυροσβεστών) τότε το μόνο που σου μένει να κάνεις (όταν δεν έχεις και εναέρια μέσα και καίγεται όλη η ακτογραμμή από το Μάτι, το κόκκινο και το μπλε λιμανάκι μέχρι τον Άγιο Νικόλαο) είναι να καλείς με το Olympia Radio εφεδρείες τους καπετάνιους και τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων!!! Και πάλι καλά που ήταν κι αυτά εκεί…

Τραγική η κατάσταση χτες βράδυ στο λιμάνι της Ραφήνας. Την ίδια ώρα τα πλοία της γραμμής έφευγαν φορτωμένα επιβάτες του Σαββατοκύριακου από Άνδρο και Τήνο με προορισμό την Αττική. Μια Αττική ζωσμένη στις φλόγες. Καπετάνιοι και πληρώματα των ακτοπλοϊκών πλοίων της γραμμής μας βρέθηκαν φτάνοντας μπροστά στο πυρόπληκτο λιμάνι της Ραφήνας και βάλθηκαν μαζεύουν πυρόπληκτους ναυαγούς!!!

Πλοία στην… πρώτη γραμμή!

Δύο πλοία της Fast Ferries το «Αικατερίνη» και το Andros ενεπλάκησαν στις έρευνες. Το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ πρώτο και το Andros τελευταίο. Το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ειδοποιήθηκε και πλησίασε σιγά-σιγά την Ραφήνα ψάχνοντας για ναυαγούς το απόγευμα. Δεν βρήκε κι έδεσε στο λιμάνι. Το Andros έφυγε από Άνδρο στις 21:20 συμμετείχε κι αυτό στην έρευνα και έφτασε στη Ραφήνα στις 2:30 πρωινή! Και τα δύο πλοία δεν βρήκαν κανέναν ναυαγό.

Διάσωση από το Superferry

Από τα άλλα πλοία επόμενο που έφτασε στην «ζώνη των ναυαγών του πυρός» (!) το Superrunner προερχόμενο από Κυκλάδες. Να πως περιγράφει τις σκηνές ο φίλος και συνεργάτης Δημήτρης Σταυρόπουλος που επέστρεφε με το ταχύπλοο στη Ραφήνα:

– “Γύρω στις 21:20, κοντά 2 μίλια από τη Ραφήνα κόψαμε τραχύτητα και έγινε ανακοίνωση πως το πλοίο θα συμμετέχει σε έρευνα για διάσωση ναυαγών. Ξαφνικά το πλοίο σταμάτησε και κατέβασαν βάρκα, ενώ οι κοπέλες του πλοίου ετοίμαζαν κουβέρτες. Κοιτάμε από τα παράθυρα και βλέπουμε αξιωματικούς και ναύτες σε εγρήγορση. Επί μια ώρα έκαναν προσπάθειες. Όταν ανακοινώθηκε πως σώσαμε 5 άτομα όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Φτάσαμε στην Ραφήνα όπου αντικρίσαμε μια εικόνα κόλασης…”

Ο καπετάν Γιώργος Δήμου

Ο λόγος στον καπετάνιο του Superrunner Γιώργο Δήμου:

– “Μάθαμε για τα συμβαίνοντα από το Olympia Radio ανοιχτά της Ραφήνας. Κόψαμε ταχύτητα. Μέλη του πληρώματος στην πλώρη άκουσαν φωνές. Είχαμε κατεβάσει βάρκα που πλησίασε τους ναυαγούς! Μαζέψαμε 5 άτομα, 3 παιδιά και 2 ενήλικες. Όλοι Έλληνες. Είχαν βουτήξει από το Μάτι και τους παρέσυρε το ρεύμα. Φτάσαμε στο λιμάνι που ήταν ζωσμένο φωτιά με μια ώρα καθυστέρηση. Πρώτη φορά, τόσα χρόνια ναυτικός, μαζεύουμε πυρόπληκτους από την θάλασσα! Όλοι στο πλοίο επέδειξαν εξαιρετικό επαγγελματισμό και τους ευχαριστώ”.

Ο καπετάν Γιάννης Βουτσελάκος (δεξιά) με τον πρώτο μηχανικό του Tera Jet (φωτ. Εν Άνδρω).

Μιλήσαμε και με τον καπετάνιο του Tera Jet Γιάννη Βουτσελάκο. Η αφήγηση του λιτή και δραματική:

“Είχαμε φτάσει στο λιμάνι το απόγευμα. Όταν είδαμε την κατάσταση κατεβάσαμε το πλοιάριο διάσωσης κι εγώ, ο ύπαρχος, ο πρώτος μηχανικός και ένας ναύτης ξανοιχτήκαμε. Ήταν γύρω στις 20:00. Περιμαζέψαμε αρχικά στα ανοιχτά της Ραφήνας 13 άτομα. Τους φέραμε στο λιμάνι που γινόταν χαμός. Μετά πήγαμε στο κόκκινο λιμανάκι και μαζέψαμε άλλους 29. Μαζί και ένα νεκρό 14χρόνο κοριτσάκι! Θέλω να τονίσω πως προσπαθήσαμε όλοι με αυταπάρνηση να σώσουμε όσους μπορούσαμε επί ώρες. Μείναμε στη θάλασσα μέχρι την πρώτη πρωινή (πέντε ολόκληρες ώρες). Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε ως ναυτικοί τέτοια απίστευτη κατάσταση…”

Ο ύπαρχος Μανώλης Πιτσικάλης και ο πλοίαρχος Θανάσης Χαλάς… (φωτ. Εν Άνδρω).

Τέλος, μιλήσαμε με τον καπετάνιο του Superferry Θανάση Χαλά. Μας περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε αυτός και τι πλήρωμα του ως εξής:

– “Ειδοποιηθήκαμε από OlympiaRadio όταν βγήκαμε από Άνδρο στον Κάβο Ντόρο πως στην Ραφήνα υπάρχουν αγνοούμενοι. Ξεκινήσαμε να πλέουμε 8 μίλια πριν το λιμάνι με μειωμένη ταχύτητα. Στις 10:20 ειδοποιήθηκα από μέλος του πληρώματος πως βρήκαμε ναυαγούς. Ήταν στα 5 μίλια από τη Ραφήνα. Μαζέψαμε 9 ανθρώπους. Όλοι Δανοί.

Αυτό που μας έκανε να ανησυχούμε πάρα πολύ ήταν πως στην προσπάθεια μας να τους σώσουμε μπορούσε και να τους σκοτώσουμε αν περνάγαμε δίπλα ή από πάνω τους. Ευτυχώς έγινε καλή δουλειά με τον προβολέα έρευνας. Επιπλέον υπήρξε άψογος συντονισμός μεταξύ εμού και του ύπαρχου Μανώλη Πιτσικάλη που είχε την ευθύνη στο πλοιάριο διάσωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διάσωση 9 αλλοδαπών (Δανοί) εκ των οποίων 5 παιδιά. Το πιο μικρό ήταν 3 ετών και το κράταγε η μάνα του στην αγκαλία και ένα 6χρόνο το είχε στην πλάτη. Όλοι ήταν στη θάλασσα από τις 6 το απόγευμα. Είχαν μπει στο Μάτι σε μια βάρκα, η οποία κάποια μπατάρισε. Μετά άρχισαν να κολυμπάνε μέχρι που τους βρήκαμε εμείς. Φτάσαμε στη Ραφήνα στις 12:10!”

enandro.gr

Διαβάστε ακόμα