Καταγγελία ότι σε ορισμένα επιβατηγά πλοία οι ναυτεργάτες εργάζονται 16 -17 ώρες χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εφοπλιστές και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την πολιτική τους συνεχίζουν να υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που επιβεβαιώνεται και με τους δυο πρόσφατους θανάτους ναυτεργατών (αρχιλογιστής του ΠΡΕΒΕΛΗΣ και επίκουρος του CRUISE EUROPA).

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και ο αντιναυτεργατικός ν.4150/2014, υπουργικές αποφάσεις κ.α. που μειώνουν διαρκώς τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα δρομολόγια των πλοίων με αποτέλεσμα οι οργανικέςσυνθέσεις να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αντίθετα εφαρμόζονται εξαντλητικά ωράρια παραβιάζοντας ακόμακαι τις διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν τα ελάχιστα για τις ώρεςεργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα πλοία ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ, BLUE STAR DILOS, BLUE STAR NAXOS οι ναυτεργάτες δουλεύουν 16 έως 17 ώρες και χωρίς να καταβάλλεται η αντίστοιχη. υπερωριακή αμοιβή όπως επίσης γίνεται και στο σύνολο των πλοίων.

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρουν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ που με την στάση τους οπλίζουν την επιθετικότητα των εφοπλιστών, όπως στην τελευταία συνεδρίαση της Ε.Ε που αρνήθηκαν την ανάπτυξη απεργιακών κινητοποιήσεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών (ΣΣΕ, οργανικές συνθέσεις, ανεργία, κοινωνική ασφάλιση, φορολογία).

Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο και τις υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενάντια στην υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στην θάλασσα.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

Διαβάστε ακόμα