Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι στον κόσμο, με την ικανότητα να μεταφέρει 2.100 επιβάτες και τα οχήματά τους, θα είναι έτοιμο για παράδοση τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Incat Tasmania, ένας κατασκευαστής ταχύπλοων ferry με έδρα την Αυστραλία, είναι τώρα έτοιμη να παραδώσει το 148 μέτρων Utility Ro-Pax ferry. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό πλοίο στον κόσμο.
Σχεδιασμένο από μια εταιρεία με την επωνυμία Revolution Design και κατασκευασμένο από την Incat, το μοναδικό ferry λειτουργεί με δύο ηλεκτρικούς κινητήρες (5 – 9,6 MW) που είναι τοποθετημένοι σ το κύτος του πλοίου. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 226 οχήματα με έως και 25 κόμβους για εμβέλεια 100 ναυτικά μίλια.
Η Buquebus διαχειρίζεται πολλά πλοία Incat, ειδικά στη Νότια Αμερική. Η Buquebus θα χρησιμοποιήσει το πλοίο για τη μεταφορά επιβατών μεταξύ Ουρουγουάης και Αργεντινής.
Το πλοίο προοριζόταν να λειτουργήσει με LNG. Μετά από δεύτερες σκέψεις, η Buquebus και η Incat συμφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερο για το περιβάλλον και τους πελάτες να επιλέξουν την ηλεκτρική ενέργεια που έχει μηδενικές εκπομπές.
Παρόλο που η επιλογή της ηλεκτρικής πρόωσης χρειάζεται έναν ευρύ επανασχεδιασμό, ο Clifford αναφέρει ότι η εταιρεία θα αντικαταστήσει σχεδόν 500 τόνους εξοπλισμού και δεξαμενές καυσίμων με 400 τόνους μπαταρίες για να διατηρήσει το βάρος του.
Η ναυτιλία φέρεται να είναι υπεύθυνη για μία υψηλή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 3% παγκοσμίως (η ευρωπαϊκή θαλάσσια κυκλοφορία φέρεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 12%).
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές CO2 για τα νέα πλοία που ναυπηγούνται κατά 30% έως το 2025, ενώ έχει στόχο να μειώσει κατά 40% τις μέσες εκπομπές του στόλου μέχρι το έτος 2030.
Τα ηλεκτρικά ferry και τα πλοία μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια τόσο μεγάλη μετάβαση.
Τα ηλεκτροκίνητα ferry μηδενικών εκπομπών είναι ιδανικά για να προωθήσουν την ηλεκτρική πρόωση τους, καθώς συνήθως εκτελούν τα ίδια δρομολόγια, καθιστώντας εύκολη την τοποθέτηση των υποδομών φόρτισης τους. Τα ηλεκτροκίνητα οχηματαγωγά δε θα βοηθήσουν μόνο στη διάσωση του περιβάλλοντος, αλλά θα εξοικονομήσουν επίσης πολλά χρήματα στους πλοιοκτήτες και διαχειριστές τους.
Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πλοίο στη Νορβηγία ισχυρίζονται ότι μείωσε το κόστος κατά 80%.
Εξάλλου, το Ellen, το αυτοαποκαλούμενο μεγαλύτερο ηλεκτρικό πλοίο του κόσμου (πριν από το Incat) που λειτουργεί στη Νότια Δανία, συμβάλλει στην εξοικονόμηση έως και 2.000 τόνων εκπομπών CO2 κάθε χρόνο.