Κομάντο του Ινδικού ναυτικού επιβιβάστηκαν και κατέλαβαν και πάλι το φορτηγό πλοίο από τους πειρατές!

Με μία επιχείρηση αστραπή οι κομάντο του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού επιβιβάστηκαν στο πλοίο με σημαία Λιβερίας που είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές στην Αραβική Θάλασσα, δήλωσε την Παρασκευή το ναυτικό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το MV Lila Norfolk το είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές εχθές και ενώ αυτό βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας.

Στην τελευταία ενημέρωση για το περιστατικό, η υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι δεν βρέθηκαν στο πλοίο οι και ότι όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές. «Το πλοίο κατευθύνεται μακριά από αυτή την περιοχή», ανέφερε.

Τουλάχιστον 15 μέλη του πληρώματος έχουν την Ινδική υπηκοότητα.

Το πολεμικό πλοίο INS Chennai παρέκλινε της πορείας του προσέγγισε το σημείο για να βοηθήσει το εμπορικό πλοίο, ανέφερε το ναυτικό νωρίτερα, προσθέτοντας ότι ένα αεροσκάφος του ναυτικού πέταξε πάνω από το υπό κατάληψη πλοίο την Παρασκευή και επικοινώνησε μαζί του.

Το ινδικό ναυτικό έχει αυξήσει τις περιπολίες του στην Αραβική Θάλασσα μετά από την έκρηξη των επιθέσεων στην περιοχή. Ανέφερε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε δεκάδες αλιευτικά στην περιοχή.

Η πειρατεία εμπορικών πλοίων και οι απόπειρες κατάληψης τους από ομάδες πειρατών κοντά στον Κόλπο του Άντεν και τις περιοχές της Αραβικής Θάλασσας επανεμφανίστηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο μετά από μια εξαετή ηρεμία που υπήρχε στην περιοχή.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι ναυτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ερυθρά Θάλασσα για να αποτρέψουν τις επιθέσεις των Χούτι.

Στοιχεία από το Κέντρο Πληροφοριών του Ινδικού Ναυτικού για την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, δείχνουν τουλάχιστον τρεις επιθέσεις πειρατών τον Δεκέμβριο. Το τελαυτάιο περιστατικό πριν από αυτές τις επιθέσεις ήταν το 2017!

«Η ξαφνική αναζωπύρωση των επιθέσεων πειρατείας μπορεί να αποδοθεί μόνο στην προθυμία των πειρατών να επωφεληθούν από το γεγονός ότι το επίκεντρο των θαλάσσιων δυνάμεων κατά της πειρατείας έχει μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό από τον Κόλπο του Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Abhijit Singh, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Maritime Policy Initiative στο Observer Research Foundation στο Νέο Δελχί.

«Η Ινδία παίζει το ρόλο μιας δύναμης ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Θα διασφαλίσουμε ότι το θαλάσσιο εμπόριο σε αυτή την περιοχή θα ανέβει από τη θάλασσα στα ύψη του ουρανού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh τον περασμένο μήνα σχετικά με την αυξημένη επιτήρηση στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι Ινδία δεν αποτελεί μέρος της ομάδας συνεργασίας της Ερυθράς Θάλασσας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα