Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης του Baltic Ace

Car carrier the Baltic Ace, sailing under a Bahamas flag is seen on this undated handout photo released to Reuters by FleetMon.com

Ολλανδικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει μια διάρκειας αρκετών εβδομάδων επιχείρηση για την ανάσυρση του πλοίου μεταφοράς αυτοκινήτων Baltic Ace, το οποίο συγκρούστηκε με ένα φορτηγό πλοίο το 2012, προξενώντας τον θάνατο 11 ναυτικών και στέλνοντας 1.400 αυτοκίνητα στο βυθό της Βόρειας Θάλασσας, η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη.

Η Boskalis και η Mammoet Salvage έκλεισαν συμφωνία για την μετακίνηση 540.000 λίτρων καυσίμων, την απομάκρυνση των αυτοκινήτων και την ανάσυρση του ναυαγίου από ένα βάθος 11 μέτρων, έναντι περίπου 67 εκατομμυρίωνευρώ (91 εκατ. δολαρίων).

Το Baltic Ace κατέληξε στο βυθό αξαιτίας θυελλωδών καιρικών συνθηκών, 65 χιλιομέτρα ανοικτά των Ολλανδικών ακτών. Είχε συγκρουστεί με το κοντέινερσιπ Corvus J στις 5 Δεκεμβρίου 2012, σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στη Βόρεια Θάλασσα.

Η Ολλανδία, ως μια κυρίαρχη ναυτική δύναμη κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής, έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στην συλλογή ναυαγίων. Έχει ανασύρει το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο, το Κουρσκ και το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia.

Αφού αντληθούν τα καύσιμα από το Baltic Ace, το πλοίο θα κοπεί σε έξι κομμάτια και θα ανασυρθεί στην επιφάνεια με γιγαντιαίους γερανούς, η Ολλανδική Διεύθυνση Δημοσίων Έργων ανέφερε σε δελτίο τύπου.

Το Baltic Ace διαχειριζόταν από την ελληνική Stamco Ship Management Co. Ltd. με έδρα τον Πειραιά και ανήκει στην με έδρα τη Νήσο του Μαν Ray Car Carriers. Ήταν ασφαλισμένο για 50-60 εκατομμύρια δολάρια. (37-44 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμα