Η λεγόμενη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν δείχνει να επιταχύνεται με τις τελευταίες στοχευμένες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης αυτής για ένα πλοίο που περιμένει να διαλυθεί στα διαλυτήρια του Μπαγκλαντές, καθώς και ρυμουλκών που συνδέονταν με το Ιράν στο παρελθόν.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών (OFAC) επέβαλε χθες κυρώσεις τον Υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Μοχσέν Πακνετζάντ, καθώς και σε 10 ακόμη δεξαμενόπλοια και τρία ρυμουλκά.
Μεταξύ των 10 δεξαμενόπλοιων που επιβλήθηκαν κυρώσεις, αυτό που είναι πιο πιθανό να γίνει πρωτοσέλιδο είναι το υπό σημαία Κομόρων VLCC Itaugua, κατασκευής 1997, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Μπαγκλαντές και περιμένει την διάλυση του, κάτι που είναι πλέον απίθανο να συμβεί μετά τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.
Το Seasky είναι επίσης ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο έχει τραβήξει την προσοχή των ΗΠΑ, κυρίως για τη σημαία του. Το τανκερ κατηγορείται ότι μετέφερε δεκάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου από το Ιράν στην Κίνα. Φέρει τη σημαία του Σαν Μαρίνου, ενός νηολογίου που ιδρύθηκε το 2021. Η νηολόγηση πλοίων από το περίκλειστο κράτος του Σαν Μαρίνου πιθανότατα θα εγείρει ερωτήματα στους ευρωπαϊκούς κύκλους – ο στόλος του αυξήθηκε κατά 663% πέρυσι στα 1,1 εκατ. gt.
Τρία ρυμουλκά που βοήθησαν τις μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο, με σκοπό να φτάσει το ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα αποτελούν επίσης μέρος αυτού του τρίτου κύματος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ σε λιγότερο από δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας της νέας κυβέρνησης.
«Το ιρανικό καθεστώς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα έσοδα από τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους του έθνους για να προωθήσει τα στενά, ανησυχητικά προσωπικά του συμφέροντα σε βάρος του ιρανικού λαού», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. «Το Υπουργείο Οικονομικών θα πολεμήσει και θα διακόψει οποιεσδήποτε προσπάθειες του καθεστώτος να χρηματοδοτήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές του και να προωθήσει την επικίνδυνη ατζέντα του».
Μείωση στις εξαγωγές
Οι εξαγωγές του Ιράν εκτιμάται ότι μειώθηκαν σε 1,35 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2024 που ήταν 1,70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για ποσότητες πετρελαίου που εξάγονται από το Ιράν, και αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς η δεξαμενή των διαθέσιμων αγοραστών και πλοίων έχει στενέψει.