Μεροκάματο του τρόμου για τους ναυτικούς

Με αφορμή την τελευταία επίθεση των πειρατών στο ελληνικό πλοίο Elka Aristotle και την απαγωγή τεσσάρων ναυτικών έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το πόσο δύσκολη και επικίνδυνη είναι η δουλειά του ναυτικού, οποιασδήποτε εθνικότητας, θέσης στην ιεραρχία και ηλικίας.

Η πειρατεία είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει ένας ναυτικός, και μπορεί η κοινή γνώμη να νομίζει ότι είναι μόνο αυτός αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ο κόλπος της Γουινέας στη δυτική Αφρική είναι γνωστό σε όλους το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο όλοι οι ναυτικοί, δεν παίζουν απλά την καριέρα και το δίπλωμα τους, αλλά πολλές φορές την ίδια την ζωή τους. Η αδιαφορία όλων όσων εμπλέκονται σε φορτώσεις και μεταφορά φορτίων από την Δυτική Αφρική είναι ολοφάνερη και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και τα λεφτά.

Εμπάργκο λοιπόν από όλες τις ναυτιλιακές για φορτώσεις στη Δυτική Αφρική και συγκεκριμένα αυτές οι οποίες βρίσκονται στον κόλπο της Γουινέας. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο να ωθήσει τους ισχυρούς του κόσμου να πάρουν επιτέλους τις αποφάσεις που πρέπει, όπως τις πήραν πολλά χρόνια πριν στον ινδικό ωκεανό και στον κόλπο του Άντεν.

Βέβαια θα μου πείτε ότι στον κόλπο του Άντεν έπαιρναν ομήρους, αλλά έπαιρναν και ολόκληρο το πλοίο με το φορτίο μαζί… Οπότε υπήρχε ένα τεράστιο θέμα για όλες τις εμπλεκόμενες μεριές.

Ο ναυτικός έχει ήδη πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει για να έχει να σκέπτεται και τους πειρατές, που στο κάτω κάτω, όσο και κάποιοι να θέλουν να τους το φορτώσουν και αυτό, δεν είναι η δουλειά τους ούτε στις αρμοδιότητες τους. Αυτά όλα για το security είναι εντελώς ψεύτικα και υποκριτικά. Ο ναυτικός ούτε όπλα έχει, ούτε τις ικανότητες έχει, ούτε έχει εκπαιδευτεί στις ειδικές δυνάμεις.

Ο ναυτικός έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως η ιατρική περίθαλψη μέσα σε ένα καράβι στη μέση του πουθενά, το άγχος από την υπερβολική πίεση λόγω των κανονισμών, την ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος, τις καιρικές συνθήκες, την μοναξιά, την αποχώρηση μεγάλων χρονικών διαστημάτων από την οικογένεια του, την καθημερινότητα και πολλά άλλα.

Είναι λοιπόν πολύ άδικο αυτή την στιγμή τόσοι πολλοί συνάδελφοι ναυτικοί σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται όμηροι και έρμαιο στα χέρια πειρατών και όλα αυτά εν έτη 2019.

Ας ελπίσουμε να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του τελευταίου περιστατικού και η απαγωγή τεσσάρων ναυτικών, μεταξύ των οποίων και ενός εικοσάχρονου έλληνα!

Καλά ταξίδια σε όλους!

Διαβάστε ακόμα