Μεθυσμένος καπετάνιος έφυγε από την γέφυρα πριν το πλοίο προσαράξει!

Ο πλοίαρχος του υπό σημαία Ολλανδίας φορτηγού πλοίου ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν προσάραξε στην βόρεια Ιρλανδία τον Οκτώβριο του 2017, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας για την διερεύνηση θαλασσιών ατυχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς γενικού φορτίου Ryter προσάραξε βόρεια του νησιού Rathlin λίγο μετά της 11 το βράδυ στις 10 Οκτωβρίου του 2017, όταν ο πλοίαρχος ο οποίος βρισκόταν στην γέφυρα και είχε την διακυβέρνηση του πλοίου, έφυγε και άφησε την γέφυρα μόνη της!

Η έρευνα των αρχών έδειξε ότι ο πλοίαρχος ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν παρέλαβε την διακυβέρνηση από τον υποπλοίαρχο. Ωστόσο, ο υποπλοίαρχος ο οποίος είχε προειδοποιήσει τον πλοίαρχο σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έκρινε ότι ο πλοίαρχος ήταν κατάλληλος για την παραλαβή της διακυβέρνησης του πλοίου.

Το MAIB (Marine Accident Investigation Branch) σημείωσε επίσης ότι το BNWAS ( bridge navigational watch alarm system), το οποίο θα έπρεπε να ειδοποιήσει τον υποπλοίαρχο για το γεγονός ότι η γέφυρα είναι μη επανδρωμένη, ήταν απενεργοποιημένο. Συνεπώς καμία διορθωτική κίνηση δεν έγινε όταν το πλοίο είχε ρότα προς τα ρηχά.

Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή θαλάσσια ρύπανση, αλλά το πλοίο υπέστη ζημιές στην πλώρη.

Τέλος, το MAIB δήλωσε ότι παρόλο που ο υποπλοίαρχος είχε ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τον πλοίαρχο δεν ενημέρωσε την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα